Uprchlíci v Drahonicích pokračují v hladovce, chtějí do Německa

Detenční zařízení v Drahonicích

Detenční zařízení v Drahonicích Zdroj: ctk

Uprchlíci z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku pokračují v hladovce zahájené v úterý. Situace je ale podle policie proti posledním dvou dnům znatelně klidnější. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová řekla, že hladovkářů ubylo a někteří přijali objednané balíčky s jídlem. Policisté s uprchlíky mluvili o tom, že si zadržení mohou zkrátit spoluprací s policií.

Asi čtyři desítky běženců, hlavně prý Iráčanů, hladovkou protestují proti zadržování. „Pokud je nám známo, tak v hladovění pokračují všichni, kteří se k němu přihlásili,“ řekl farář Mikuláš Vymětal, který s běženci spolupracuje. Potvrzují to i běženci. „Uvědomujeme si, že české zákony umožňují naše dlouhodobé věznění a akceptujeme to. Svou hladovkou však chceme přispět k tomu, abychom byli mírovou cestou propuštěni, přestože nevíme, jakým způsobem je to možné. Pokračujeme v hladovění,“ píší v prohlášení Razad Fazal a Yasin Beelhaadj.

Podle mluvčí policie je situace v Drahonicích klidnější. „Včera (ve středu) večer neodebralo večeři 38 lidí, ráno na snídani nepřišlo 36 lidí, takže číslo se snižuje. My monitorujeme, zda jde o stále stejné osoby,“ řekla. Na oběd pak podle ní nepřišlo 31 lidí.

Někteří z hladovkářů si také podle Rendlové objednali přes službu v zařízení balíčky s potravinami a potřebami. „V balíčcích jsou třeba ovoce, sušenky nebo i cigarety. Balíčky jim dnes byly doručeny, a všichni je převzali. Proto nevíme, kolik lidí hladovku skutečně drží,“ dodala. Lékařská vyšetření zadržovaných uprchlíků pak podle ní ve středu i dnes prokázala, že v řádu hodin přijali nějakou potravu.

Uprchlíci nespolupracují s policií

Se zástupci hladovkářů představitelé policie mluvili. „Znovu jsme jim sdělili, proč v zařízení jsou, že porušili zákony. Oni uznávají, že vstoupili na území schengenského prostoru nelegálně,“ uvedla Rendlová. Uprchlíci podle ní o azyl v Česku požádat nechtějí. Trvají údajně na tom, že chtějí do Německa, ale policisté protestujícím řekli, že hladovkou si propuštění vymoci nemohou.

„Sdělili jsme jim, jaké jsou lhůty pro zadržení a jak je mohou sami zkrátit,“ doplnila mluvčí. Cizinci se prý ptali, co mohou udělat pro to, aby je policie propustila. Policisté jim řekli, že může pomoci, když budou spolupracovat. „Jedná se totiž o cizince, kteří s policií nespolupracují na svém ztotožnění,“ uvedla Rendlová.

Tlumočník prý urážel zadržené

Situace v Drahonicích se vyostřila ve středu vpodvečer, kdy se dva běženci sami zranili a další napadl člena ochranky a zranil se také. Podle faráře Vymětala olej do ohně přilil tlumočník do arabštiny, když řekl, že si mohou hladovět a štěkat, jak chtějí. „Být nazván psem je pro muslimy urážka,“ uvedl farář.

Jeden z uprchlíků se podle faráře na tlumočníka vrhl, ostraha ho ale prý zastavila a zbila. Podle Rendlové však policisté uprchlíka po napadení ostrahy za pár vteřin zpacifikovali a muž rozbil sám hlavou skleněnou výplň dveří. Stejný muž, Maročan, dnes podle Rendlové ještě rozbil okno na pokoji a poškrábal se na ruce. Šlo ale o bezpečnostní sklo, střepy byly malé a muž si nezpůsobil řezná poranění. Tři ze zadržovaných se podle dobrovolníků, kteří jsou s nimi v kontaktu, zranili už v úterý večer.

Dobrovolníci pracující s uprchlíky a média také ve středu uvedli, že někteří cizinci byli připoutáni k postelím. Podle Rendlové ale nikdo v zařízení uprchlíky nepřipoutává, popřeli to prý i sami zástupci cizinců. Nepotvrdila ani, že někdo z hladovkářů zkolaboval. Jednomu cizinci se sice podle ní ve středu udělalo nevolno, ale nebyl to nikdo držící hladovku.

Demonstranti žádají propuštění uprchlíků

V drahonickém zařízení je podle statistik ministerstva vnitra stovka běženců. Zhruba osm desítek lidí v Praze na Klárově požadovalo propuštění všech zadržených běženců. Někteří ze solidarity s nimi začali držet půst. Účastníci zapálili svíčky, které tvořily nápis „Freedom!“, tedy „Svobodu!“.

Detenční zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, má kapacitu 240 lidí, určeno je výhradně pro muže. V sobotu Drahonice navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a uvedl, že je s podmínkami běženců v zařízení spokojen. Podmínky, ve kterých jsou v Česku ubytováni uprchlíci, ale kritizují některé tuzemské i zahraniční organizace. Vysoký komisař OSN pro lidská práva nedávno uvedl, že česká vláda systematicky porušuje práva migrantů.