V únoru zbankrotovalo 443 firem, o 26 více než v lednu

bankrot

bankrot Zdroj: profimedia.cz

V únoru bylo vyhlášeno 443 firemních bankrotů, což bylo o 26 více než předchozí měsíc. Stále stoupal počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, kteří také tvoří naprostou většinu bankrotů, zatímco počet bankrotů obchodních společností se meziměsíčně snížil. Počet návrhů na firemní bankrot klesl o pět případů na 828. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 4047 firemních bankrotů, tedy o 49 procent více než o rok dříve. Naprostou většinu meziročního přírůstku tvoří bankroty fyzických osob podnikatelů, kterých zbankrotovalo meziročně o 1257 více, zatímco počet bankrotů obchodních společností se meziročně zvýšil pouze o 76 případů, uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Meziročně se nejrychleji zvýšil počet firemních bankrotů v Jihočeském kraji (o 144 procent) a v Karlovarském kraji (o 130 procent). Zlepšení situace zaznamenal pouze jediný kraj, a to Liberecký, ve kterém se meziročně počet firemních bankrotů snížil téměř o 20 procent.

V posledních 12 měsících připadlo na 10 tisíc obchodních společností evidovaných v Registru ekonomických subjektů průměrně 36 bankrotů, ovšem v Jihočeském kraji to bylo 52 bankrotů. V přepočtu na 10 tisíc obchodních společností dosáhlo nejvyššího podílu bankrotů již téměř tradičně stavebnictví, a to téměř 75. Druhý nejvyšší počet vykázal zpracovatelský průmysl (61). Nejméně to bylo v odvětví služeb, a to přesto, že na celkovém počtu bankrotů se tento obor podílí třetinou.

Pět příznaků krachu