Ve věku 81 let zemřel Milan Lasica

Video placeholde
Hudebník Milan Lasica
Milan Lasica
Július Satinský a Milan Lasica
Milan Lasica platí za uznávaného komika
Milan Lasica
14
Fotogalerie

Ve věku 81 let v neděli zemřel oblíbený komik, herec a zpěvák Milan Lasica. Informaci přinesl slovenský deník SME, který se odkazuje na zdroj blízký orchestru Bratislava Hot Serenaders, se kterým Lasica spolupracoval. Podle slovenského deníku Lasica zkolaboval na pódiu, když vystupoval na výročním koncertu Bratislava Hot Serenaders v bratislavském Štúdiu L+S. Oživit se ho již nepodařilo.

"Byla to náhlá srdeční příhoda. Byl jsem tam a pomáhal s resuscitací, než přijela záchranka. Dozpíval písničku Ja som optimista, byla děkovačka asi dvakrát a najednou se pomalu sesunul k zemi," citoval jednoho z diváků koncertu Denník N.

Soustrast rodině a blízkým vyjádřila mimo jiné slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, podle níž Slovensko ztratilo jednu z nejvýraznějších osobností kulturního a veřejného života. Slovenský premiér Eduard Heger označil Lasicu za legendu, jejíž jedinečný humor a satira provázely několik generací.

Prezidentka Čaputová vyzdvihla Lasicův nenapodobitelný humor a hlubokou moudrost. Podle ní měl Lasica dar jako nikdo jiný hovořit a dělat správné věci tím nejlepším a nejzábavnějším způsobem a svým uměním přinášel lidem radost. "Mám pocit, jako by se na chvíli zastavil čas a svět už nebude stejný. Bude v něm něco důležitého chybět," uvedla na sociální síti Čaputová. "Přinášel lidem radost doslova do poslední chvíle, protože jeho život se skončil tam, kde strávil více než šest úžasných desetiletí - na jevišti milovaného divadla," dodala.

Milan Lasica vystudoval dramaturgii se zaměřením na divadla malých forem na VŠMU v Bratislavě. Už během studií začal vystupovat v Tatře, kde předváděl svoje autorské dialogy. V letech 1964 až 1967 pracoval jako dramaturg Československé televize.

V roce 2003 jej prezident České republiky Václav Havel odměnil státním vyznamenáním Medaile Za zásluhy.

Lacia byl známý jako herec, komik, hudebník a zpěvák, Začínal psaním autorských dialogů a scének pro sebe a svého partnera Júlia Satinského. Ve své dramatické tvorbě si bral za vzor české komiky Voskovce, Wericha a Miroslava Horníčka.

Slovenský herec známý dlouhá léta jako polovina nerozlučného dua s Júliem Satinským se narodil 3. února 1940 ve středoslovenském Zvolenu a žil v Bratislavě. Dvojice komiků Lasici a Satinského je založena na rozebírání banálních životních situací a jejich posunu až do absurdna. 

Lasica napsal velké množství textů písní a nazpíval dvě alba starých evergreenů s hudebním seskupením Bratislava Hot Serenaders.  Právě zdroj blízký orchestru potvrdil deníku SME, že Lasica zemřel.