Věra Čáslavská a tisíce českých občanů odmítají návštěvu Janukovyče

Věra Čáslavská

Věra Čáslavská Zdroj: CTK

Čestná předsedkyně Českého olympijského výboru Věra Čáslavská, hudebník David Koller, herec Jan Hrušínský a mnoho dalších vyjádřili podporu svobodné Ukrajině a výzvu pro prezidenta republiky, ve které ho žádají, aby zrušil plánovanou návštěvu ukrajinské hlavy státu v Praze.

Již několik tisíc lidí, včetně desítek známých osobností kulturního, sportovního a politického života, vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil návštěvu ukrajinského protějšku Viktora Janukovyče. Na českém internetu se v posledních týdnech objevilo hned několik obdobných iniciativ.

V Praze se lidé organizují na facebookové stránce Chceme demokratickou Ukrajinu, kde vedle sledování aktuálního zpravodajství z Ukrajiny také podepisují text nazvaný Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi. V Brně vznikly vedle sebe hned dvě petice. Lidé z iniciativy Euromaidan Brno shromáždili také přes tisíc podpisů v petice Stop diktatuře na Ukrajině. Další podpisy pod nepolitickou petici proti porušování lidských práv na Ukrajině shromažďuje ve spolupráci s českými divadly Nezávislé tiskové centrum ČR-Ukrajina.

K výzvě se připojila také Věra Čáslavská

„Hlavním impulzem bylo schválení protidemokratických zákonů a první mrtví na demonstracích v Kyjevě,“ poznamenal Petr Marek, jeden z autorů pražské podpisové akce. Ukrajině podle něj i nadále dochází k ohrožování základních občanských práv a svobod. Jeho kolega, Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, dodává: „S radostí sledujeme, že podporu svobodné Ukrajině vyjadřují lidé napříč společenskými vrstvami, nejvíce si ceníme reakcí od lidí, kteří jsou pravděpodobně ve hmotné nouzi. Často ke svému souhlasu připojují emotivní vzkazy vyjadřující morální podporu demonstrujícím občanům Ukrajiny“.

Jedním z nejnovějších podpisů pod textem Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi je jméno sedminásobné olympijské vítězky Věry Čáslavské, která k podpisu připojila text, odkazují nejen na bouřlivé události na Ukrajině, ale zejména na právě započaté olympijské hry:

„S každou blížící se olympiádou cítím radost, že se v centru pozornosti opět ocitá vznešená olympijská myšlenka pospolitosti všech národů ve sportovním soupeření. Pět olympijských kruhů ve svém prolnutí prostor, v němž vítězí lidské úsilí a fair play. Celý svět pokaždé s dojetím vnímá konkrétní lidské příběhy a skutky, které mezi žebříčky nových rekordů zasvítí na důkaz sounáležitosti se soupeřem, jež přesahuje hranice sportu a činí z olympijských her skutečnou oslavu lidskosti a životních hodnot. Mezi tyto hodnoty v prvé řadě náleží čest, sebeúcta a svoboda. V okamžiku slavnostního zahájení olympijských her v Soči se na Ukrajině, v Kyjevě a dalších městech těžce bojuje o svobodu a čest celého národa. Proto ze všeho nejvíc přeji úspěch ukrajinským sportovcům. Jejich čestný boj a vítězství budou současně vítězstvím pro každého, kdo v tuto chvíli veden touhou po svobodném životě stojí na mrazivých ulicích Kyjeva a ví, že ve svém spravedlivém odporu k totalitě nemůže ustoupit. Pro mne je olympionikem každý z těch bezejmenných. Skláním se před jejich statečností a z celého srdce jim přeji, aby jejich boj byl vítězný,“ uvedla Věra Čáslavská.

Věra Čáslavská
Věra ČáslavskáVěra Čáslavská
Sedminásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná mistryně světa, jedenáctinásobná mistryně Evropy,
nositelka nejvyššího vyznamenání Japonského císařství, nositelka řádu Za zásluhy České republiky, čestná předsedkyně českého Olympijského výboru, emeritní členka mezinárodního Olympijského výboru

Ukrajina: Vitalij Kličko je blízko knokautu Janukovyče

Analýza: Ukrajina Rusko potřebuje, krizí zasažená EU ji vlastně ani nechce