Vláda má tři plány na omezení anonymních akcií

Investice, akcie

Investice, akcie

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) nabídne vládě tři způsoby, jak regulovat anonymní listinné akcie na majitele. Podle Hospodářských novin (HN) chce tak odkrýt majetkové poměry ve firmách ucházejících se o veřejné zakázky. V současné době nelze ověřit, zda jejich majiteli nejsou politici či úředníci, kteří rozhodují o zakázkách, jež tyto podniky pak vyhrávají. Ve hře je úplný zákaz akcií na majitele, vyřazení neprůhledných firem z tendrů či registrace akcií.

„Rozpracovali jsme tři varianty řešení. První je úplný zákaz listinných akcií na majitele. Tam ale upozorňujeme, že když to zakážeme u nás, neznamená to, že to přestane platit jinde v Evropě,“ řekl listu Pospíšil. Jinými slovy je podle něj paušální zákaz v podstatě zbytečný, poněvadž průhledné firmy v Česku pak budou vlastnit neprůhledné firmy z Kypru.

Druhá varianta počítá s tím, že u akciových společností by musela být známá majetková struktura, pokud by vstupovaly do veřejných zakázek. „Anebo by musela být struktura známá u firem podnikajících ve strategických oblastech, které by určil stát, například v energetice či zbrojním průmyslu,“ přiblížil další možnost ministr.

Podle listu se tento způsob nejvíce zamlouvá také premiéru Petru Nečasovi. „Jsem pro variantu, která bude odpovídat úpravě v některé vyspělé zemi, jako je Francie, Německo či Švýcarsko. Tedy jde o širší řešení týkající se nejen veřejných zakázek,“ napsal HN předseda vlády.Plán, aby firmy musely zveřejňovat v obchodním rejstříku všechny své majitele, pokud chtějí dělat byznys se státem, se zamlouvá i TOP 09. „Bylo by ale potřeba, aby takové firmy zároveň předem řekly, kdo budou u veřejných zakázek jejich subdodavatelé. Mohlo by se totiž jinak stát, že čistá firma by peníze z tendru poslala dál těm neprůhledným,“ uvedl předseda ústavně-právního výboru Stanislav Polčák (TOP 09).

Jak TOP 09, tak občanští demokraté ale podle HN přiznávají, že nakonec asi projde třetí řešení - zaknihování listinných akcií. Tedy, že by i nadále existovaly společnosti, jež by neměly zcela veřejnou strukturu, ale ve Středisku cenných papírů by byli zaregistrováni všichni jejich vlastníci. K tomuto seznamu by pak měla přístup mimo jiné policie. Na tuto variantu budou tlačit především Věci veřejné, které měly ve volebním programu dokonce úplné zrušení anonymních akcií.

Poslanci by o návrzích měli jednat příští týden, sněmovna by o řešení měla rozhodnout ještě letos. Vládní koalice má boj proti zneužívání anonymních akcií mezi svými protikorupčními prioritami, bude se kvůli tomu ještě předělávat novela obchodního a občanského zákoníku.