Vláda nabere tisíce lidí. Stát je příliš drahý, varuje opozice

Vláda ČR

Vláda ČR Zdroj: Blesk:MARTIN PŘIBYL

Učitelka
Úředník
AČR
AČR
AČR
7
Fotogalerie

Nové úředníky, učitele, vojáky nebo policisty nabere v příštím roce vláda. Má pro ně zhruba osm tisíc míst, naopak necelých 2100 pozic na finančních úřadech nebo ministerstvu práce a sociálních věcí zruší. Počítá s tím návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který budou ve středu 4. prosince v závěrečném kole projednávat poslanci. K začátku letošního roku kabinet škrtl 860 míst.

Opozice považuje redukci za kosmetickou. Připomíná, že veřejná sféra za několik let nakynula o desítky tisíc pozic, což stojí desítky miliard korun ročně navíc na úkor investic. 

Bobtnání státní správy kritizují i komunisté, kteří menšinovou sestavu ANO a ČSSD tolerují. „Musejí být důsledněji řešeny audity zbytečných pracovních míst,“ uvedl člen rozpočtového výboru za KSČM Jiří Dolejš s tím, že provoz státu hodně souvisí s počty úředníků. „Na jedné straně se o něco sníží, na druhé zvýší. Nakonec máme čistý přírůstek,“ dodal.

Zatímco v roce 2012 přišly platy státních zaměstnanců na 128,5 miliardy, napřesrok to bude 226,8 miliardy. Důvodem je i neustálé navyšování příjmů ve veřejné sféře. „To celkové číslo není nízké a volá po racionalizaci,“ podotkl Dolejš.

Před sedmi lety měl stát asi 425 tisíc zaměstnanců. „Na příští rok je jich plánováno téměř 475 tisíc. Přitom počítejme v průměru tři čtvrtě milionu korun ročně na jednoho z nich. To jsou obrovské náklady,“ řekl šéf poslanců opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Dodal, že jestliže v téměř půl milionové armádě státních zaměstnanců potřebuje vláda více učitelů, vojáků a policistů musím někde ubrat. „Nelze to řešit jen extenzivně. Když v polovině mandátu padla naše vláda, mrzelo mě, že jsme nedokončili snížení počtu státních zaměstnanců pod čtyři sta tisíc,“ dodal.

Kabinet Andreje Babiše má na příští rok o 466 miliard více, než měla vláda Petra Nečase v dobách krize. Na vědu a výzkum přidá necelých deset miliard a na investice 33 miliard. A právě na platy státních zaměstnanců poputuje o 93 miliard navíc.

Jen úředníků bude od ledna přes 75,7 tisíce, veřejné rozpočty přijdou na 35,8 miliardy.

Školství plánuje získat dva a půl tisíce učitelů a stejný počet nepedagogických pracovníků. Zájemce má nalákat další růst platů pedagogů o deset procent, byť měli slíbeno patnáctiprocentní přidání. To by vyšlo na 16 miliard místo vládou schválených 11 miliard.

„Zvyšuje se počet dětí ve vzdělávací soustavě a s tím souvisí i potřeba učitelů a nepedagogů,“ řekl šéf rezortu Robert Plaga (ANO). 

Z ozbrojených složek je na trhu práce v posledních letech nejúspěšnější armáda. Letošní nábor však splnila jen na 86 procent. Přihlásilo se necelých 1900 rekrutů, což je asi o stovku méně než loni.

Tři tisíce neobsazených míst má republiková policie. Napřesrok chce přijmout alespoň tisícovku nováčku.

„U ozbrojených složek vzrostou platy od roku 2014 o padesát procent,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).