Vláda ztratila právo určovat trestné množství drog

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Jaké použití drog je trestné a jaké ne, nesmí určovat vláda svým nařízením. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS), jenž tak zrušil část trestního zákoníku, která vládě dávala právo určovat trestné množství drog.

Kritérium trestnosti musí být stanoveno buď v zákoně, nebo v kompetenci soudů. Ústavní soudci tím pádem zastavili platnost tabulek, které vymezovaly „větší než malé množství“ u jednotlivých omamných a psychotropních látek.

Rozhodnutí se setkalo se souhlasem představitelů orgánů, které se trestnou drogovou činností zabývají. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová považuje praxi, kdy soudy rozhodují o tom, co je trestné a co není, za účinnější. Soudy podle ní mohou daleko pružněji reagovat na trh, kde se objevují drogy nové a stále účinnější i v malém množství. Stejného názoru jsou rovněž zástupci Národní protidrogové centrály.

Podle vlády ale existuje opětovné riziko kriminalizace uživatelů drog. Vládní stanovisko ze včerejšího dne připomíná, že jedním ze záměrů bylo systém postihování drogové kriminality zlevnit: „Návrat před rok 2010 bude znamenat, že policie a státní zástupci budou na počátku postupovat, jako by šlo o trestní řízení, individuální zhodnocení osobní potřeby daného množství drog u konkrétních osob bude znamenat soudněznalecké posuzování. To v součtu bude znamenat nárůst nákladů.“

Úspěch, ale...Úspěch, ale...

Návrh na zrušení části trestního zákoníku podal Okresní soud v Liberci, který aktuálně řeší případ ženy obžalované z přechovávání pervitinu. V batohu měla 3,25 gramu drogy. Pro rozhodnutí o trestnosti je klíčové to, zda u sebe měla „větší než malé množství“ drogy. Soudce případ pozastavil a obrátil se na ÚS. Dospěl k závěru, že zmocňovací ustanovení je v rozporu s ústavním pořádkem a porušuje zásadu, podle níž nelze uložit trest bez opory v zákoně. Vládní nařízení je norma nižší právní síly a nemůže zakládat trestnost činu.