Vlastník opencard dal Praze týden navíc, znovu může vydávat nové karty

Zákaznické centrum pro opencard v pražské Jungmannově ulici.

Zákaznické centrum pro opencard v pražské Jungmannově ulici. Zdroj: ctk

Vlastník opencard eMoneyServices (EMS) znovu prodloužil bezpečnostní certifikáty opencard. Praha může karty bez problémů vydávat do 28. října. Vydávání karty ohrožoval právě konec platnosti jednoho z bezpečnostních certifikátů - kvůli vypršení platnosti jednoho z nich bylo vydávání karet v uplynulých týdnech několikrát zastaveno. Certifikáty jsou technické prvky ochrany práv a zabezpečení systému.

„Platnost certifikátu jsme prodloužili, další jednání budou následovat, kdy a jak ale není jasné,“ řekl Opatrný. Informaci potvrdil i mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Po 28. říjnu ovšem opět hrozí, že nebudeme moci vydávat nové karty,“ uvedl. „Jednáme a usilujeme o dlouhodobější řešení, které by umožňovalo nepřerušený a bezproblémový provoz systému,“ doplnil.

EMS chce podle mluvčího zaslat všem zastupitelům dopis, ve kterém si bude stěžovat na to, že je městská firma Operátor opencard nechce nechat zkontrolovat systém opencard - navzdory dohodě, ke které před dvěma týdny obě strany dospěly. Firma proto operátora, a tím i Prahu, obvinila z porušování autorského zákona a v úterý také z porušení zákona o ochraně osobních údajů. Praha několikrát veškerá obvinění odmítla.

Dlouhodobé prodloužení platnosti certifikátů EMS podmiňuje kontrolou systému. Platnost certifikátu prodlužovala EMS už několikrát, vždy pouze o týden. Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Její vydávání v uplynulých měsících bylo několikrát přerušeno, právě kvůli platnosti certifikátů. Praha před časem obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování zákona.

Zamítnuté odvolání

Vrchní soud navíc před několika dny zamítl odvolání EMS a potvrdil platnost předběžného opatření, kterým se Praha domáhá dalšího fungování opencard. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v pondělí tvrdila, ze by se díky tomu neměly výpadky opakovat.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 60 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl.