Za vítěze bude jednat Sobotka, Hašek, Zaorálek, Chovanec a zřejmě Tejc

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Sociální demokraté, kteří nepříliš přesvědčivě zvítězili ve volbách, do vyjednávání s dalšími stranami vyšlou skupinu ve složení: předseda strany Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda Michal Hašek a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec.

ČSSD kvůli výsledku, který ji přisuzuje kolem 20,5 procenta hlasů, nebude schopna sestavit jednobarevnou vládu s podporou komunistů, a musí proto jednat i s dalšími stranami. Sobotka řekl, že jednání začnou v příštích „hodinách a dnech“. Nejprve by sociální demokraté měli jednat s KSČM.

„V zásadě chceme postupovat velmi rychle, počítáme s tím, že za měsíc se sejde ustavující schůze Poslanecké sněmovny a my bychom rádi během tohoto měsíce jednak dohodli složení orgánů Poslanecké sněmovny a jednak projednali všechny možné varianty a přišli za prezidentem republiky s variantou stabilní, akceschopné vlády pro naší zemi,“ uvedl Sobotka.

ČSSD chce podle něj jednat se všemi sněmovními stranami, s ODS a TOP 09 ale jen o záležitostech dolní komory, nikoliv o příští vládě. Jednací tým bude čítat pět členů. Čtveřici, kterou dnes na Sobotkův návrh schválilo grémium, doplní ještě nový šéf poslanců strany. Podle očekávání jednoho ze členů grémia by se jím měl znovu stát Jeroným Tejc.

O novém předsedovi poslaneckého klubu by se mělo rozhodnout v úterý, kdy se ve 14 hodin poprvé noví poslanci ČSSD sejdou. V neděli bude od 14:30 jednat předsednictvo strany.