Zákaz kouření v restauracích možná přijde už v lednu 2014

Cigareta, kouření.

Cigareta, kouření. Zdroj: CTK

Ministerstvo zdravotnictví dál bojuje za zákaz kouření v restauracích. Prosadit ho chce nejlépe už od ledna 2014. Kouřit by se mohlo jen na otevřených předzahrádkách, dodal k tomu legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). Zákaz by se vedle běžných cigaret vztahoval i na elektronické cigarety a vodní dýmky s tabákovou náplní. Česko je jedinou zemí EU, kde je možno provozovat čistě kuřácké restaurace. Zákaz kouření v restauracích si dle průzkumu přeje 78 procent Čechů.

„Návrh zákona jsme poslali do vnějšího připomínkového řízení, do vlády jej pošleme v červnu, platit by mohl od 1. ledna 2014,“ uvedl náměstek k normě, která má posílit ochranu nekuřáckého prostředí a dětí a mladistvých před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek.

Podle průzkumů kouří třetina dospělých Češek a Čechů, kouřit zkusila polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých. Pravidelnými kuřáky je 18 procent patnáctiletých.

Za prodej cigaret ale také alkoholu dětem bude pokuta dva miliony korun, za prodej mládeži milion. Vedle zvýšení sankcí počítá norma například s tím, že v restauracích bude v nabídce vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj stejného objemu jako nejlevnější alkoholický nápoj. Sankce bude hrozit provozovatelům, pokud by se v jejich restauraci zdržovala opilá mládež.

Automaty s tabákem a alkoholem mají skončit

Novinkou v ochraně dětí a mládeže před tabákem je zákaz vstupu lidí mladších 18 let do stavebně oddělených veřejných prostor, třeba zábavních podniků či letištních hal, kde bude nadále kouření povoleno.

Velkoplošné prodejny musejí mít pro nabídku alkoholu a kuřiva oddělené regály, nadále tedy budou cigarety například u pokladen. Zákaz kouření platí ve školách, úřadech, zdravotnických zařízeních, včetně venkovních prostor, nově by byl třeba i na dětských hřištích. Zákon také zakazuje prodej tabáku i alkoholu v automatech, kde by se k nim dostaly děti.

Zakázán má být zásilkový prodej alkoholu a kuřiva po internetu. Prodejce bude muset zajistit, že zboží předá pouze člověku staršímu 18 let. Alkohol by se nesměl prodávat na tržištích s výjimkou příležitostných trhů, výročních oslav a kulturních akcí.

Doposud vždy zpřísnění tabákové legislativy zabránila tabáková lobby, která k tomu využila nesouhlasu majitelů restaurací. Ti se obávají, že jim klesnou tržby. Praxe z ciziny, ale i řady českých restaurací ukázala, že po zákazu kouření tržby naopak stouply.