Žalobce: Oběti z Uherského Brodu neměly šanci přežít

Policie zasahovala 24. února v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku kvůli střelbě v restauraci Družba. Na místě zemřelo osm lidí.

Policie zasahovala 24. února v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku kvůli střelbě v restauraci Družba. Na místě zemřelo osm lidí. Zdroj: CTK

Dosavadní výsledky pitev osmi obětí masového vraha z Uherského Brodu ukazují, že zemřely skoro okamžitě, neměly šanci přežít, uvedl v České televizi dozorující státní zástupce Roman Kafka. Odmítl tak spekulace, že vrahovy oběti umíraly desítky minut. Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že dál stojí za postupem policie, která je nyní pod tlakem. Podle kritiků mohla některé z obětí střelce zachránit a její zásah přišel pozdě.

Třiašedesátiletý muž z Uherského Brodu zastřelil v úterý v restauraci Družba osm lidí, k nimž asi neměl žádný bližší vztah. Pak spáchal sebevraždu. Jedna žena byla při střelbě zraněna, jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Několika dalším se podařilo uniknout.

V médiích se objevila svědectví přeživších, kteří byli v době útoku v restauraci, zákrok policie kritizují, především přišel podle nich pozdě. Podle údajů zveřejněných policií dorazila první hlídka na místo ve 12:47, devět minut poté, co policie dostala první telefonickou informaci o střelbě. Hlídka se stáhla poté, co na ni útočník začal střílet.

Speciální zásahová jednotka vnikla do budovy po 14:20. Mezitím policie s pachatelem vyjednávala, protože se domnívala, že drží živá rukojmí. Dosavadní údaje však naznačují, že pachatel asi vraždil hned poté, co přišel na místo.

Kafka řekl, že z ohledání místa činu, z toho, co je známo z výpovědí svědků a z toho, co už teď vyplývá ze závěrů osmi pitev, je patrné, že všechny oběti zemřely „prakticky okamžitě“. Vrah je podle žalobce střelil opakovaně do míst, která přežití vylučovala. „Nikdo nemohl přežívat déle než v řádu několika minut a i to je spíše teoretická otázka. Nikdo z nich neměl šanci ta rozsáhlá střelná zranění přežít,“ dodal státní zástupce.

Vrah podle něj nebyl psychicky v pořádku. „Těžko si umím představit že by osoba zcela příčetná spáchala takto hrůzný čin,“ dodal.