Žalobci chtějí Peltu zavřít do vazby. Vedení fotbalové asociace svolává mimořádné zasedání

Předseda FAČR Miroslav Pelta je ve vážných problémech kvůli prověřování způsobu přidělení dotací od ministra školství

Předseda FAČR Miroslav Pelta je ve vážných problémech kvůli prověřování způsobu přidělení dotací od ministra školství Zdroj: Dominik Bakeš (Sport)

Policie vyslýchá předsedu FAČR Miroslava Peltu
Policejní vůz na místě Peltova parkování.
Pelta se dostal do problémů.
4
Fotogalerie

Žalobci navrhli vazbu pro předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu v souvislosti s vyšetřováním možného zneužití dotací z ministerstva školství na sport. Oznámila to v prohlášení fotbalová asociace, která bude situaci řešit na mimořádném zasedání výkonného výboru v pondělí 8. května.

"Fotbalová asociace České republiky vzala na vědomí informaci, že na předsedu asociace Miroslava Peltu byl podán návrh na vzetí do vazby a nyní čeká na výsledky vazebního řízení. Nastalou situací se bude zabývat na svém mimořádném zasedání výkonný výbor," stojí v prohlášení FAČR.

Případné uvalení vazby na prvního muže českého fotbalu bude v pátek ráno projednávat Obvodní soud pro Prahu 1. Kdyby byl Pelta vzat do vazby, nemohl by mimo jiné za měsíc znovu kandidovat na valné hromadě FAČR. Dosud neměl protikandidáta.

Video placeholde
Peltův advokát Šerák: Zadrželi ho kvůli prohlídkám. S policií spolupracuje • iSport TV

Podle serveru Aktuálně.cz se návrh na vzetí do vazby týká také náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové. Ta se podle informací serveru Seznam.cz domlouvala s Peltou na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých. Policie má nahrané jejich hovory.

"Ze záznamu hovorů mezi Kratochvílovou a Peltou bylo zjištěno, že na seznamu 50 podpořených se nachází 19 projektů, jejichž podporu řešila Kratochvílová s Peltou ještě před jejich hodnocením expertní komisí," cituje Seznam.cz jednoho z vyšetřovatelů. Vědět o tom měli i předseda České unie sportu Miroslav Jansta, kterého však policie neobvinila, a bývalý šéf odboru sportu na ministerstvu školství Zdeněk Bříza.