Zaměstnanost láme rekordy, práci má přes pět milionů lidí

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Celková zaměstnanost v Česku se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 82,1 tisíce osob, přičemž míra zaměstnanosti 15-64letých dosáhla 70,2 procenta a meziročně vzrostla o 1,5 procentního bodu. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). "Zaměstnanost v ekonomice dosáhla nového rekordu, když počet zaměstnanců znovu prolomil hranici pěti milionů a skončil na 5,044 milionu," zdůraznil analytik ČSOB Petr Dufek.

Růst celkové zaměstnanosti se podle ČSÚ projevil významně v sekundárním sektoru (o 32,5 tisíce míst oproti minulému roku) i v terciárním sektoru služeb (o 32,7 tisíce osob). Překvapivě pak prý o 16,5 tisíce osob vzrostl i počet osob v primárním sektoru.

V meziročním srovnání docházelo podle ČSÚ k významnému růstu zaměstnanosti, kdy míra zaměstnanosti 15-64letých poprvé v historii měření od roku 1993 překročila hranici 70 procent. „Zlepšené podmínky na trhu práce se promítly především v dynamickém růstu míry zaměstnanosti žen, který též nemá v historii měření obdoby,“ stojí ve vyjádření ČSÚ.

nezaměstnanost, zaměstnanostnezaměstnanost, zaměstnanost | Dufek

„Hlavní zásluhu na zlepšování situace na trhu práce má robustní ekonomický růst vytvářející nová pracovní místa, a to především v průmyslu a ve službách. Ostatně každý měsíc je vidět ve statistikách ministerstva práce, jak rychle narůstá nabídka volných pracovních míst, přičemž aktuálně se přibližuje už hranici sto tisíc,“ dodal Dufek s tím, že téměř polovina nezaměstnaných jsou lidé bez práce po dobu delší než rok.

Vedle toho podle Dufka i nadále platí, že vyšší – zhruba pětinové nezaměstnanosti – dosahují lidé se základním vzděláním, a naopak nejnižší nezaměstnanost stále panuje mezi vysokoškoláky.