Zeman: většina uprchlíků si soucit nezaslouží, děti jen využívají

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Většina uprchlíků si podle prezidenta Miloše Zemana nezaslouží soucit, protože jsou to zpravidla mladí, zdraví a dobře materiálně zajištění muži. Děti používají jen jako živý štít. V rozhovoru pro blesk.tv prezident také uvedl, že by nebyl proti nápadu svého předchůdce Václava Klause uspořádat referendum o kvótách na rozdělení běženců, které chce přes odpor Česka prosadit většina států Evropské unie.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci uvedl, že není možné zpochybňovat motivaci uprchlíků. Podle europoslance a místopředsedy STAN Stanislava Polčáka se tak Zeman i Klaus snaží zakrýt vlastní problémy.

Zeman uvedl, že i on cítí soucit při pohledu na děti uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy. Otázkou ale je, proč je jejich rodiče „tahají“ s sebou a vystavují je třeba riziku utonutí v gumových člunech. Tím, že vyvolávají soucit vůči dětem, který je naprosto oprávněný, přenášejí tento soucit i na ty, kteří si to nezaslouží, uvedl prezident. O větší části uprchlíků mluvil jako o mužích s „iPady“ či „iPhony“, kteří mají v druhé kapse „tisíce eur nebo tisíce dolarů“.

„Lidé prostě utíkají před válkou, snaží se zachránit své děti, zachránit své rodiny, zachránit holý život. Nemyslím si, že je možné zpochybňovat motivaci válečných uprchlíků,“ reagoval na Zemanova slova Sobotka během své návštěvy Jordánska. I když část migrantů jde do Evropy za lepšími životními podmínkami, je nutné pomáhat, a to právě v zemích, jako je Jordánsko, dodal premiér při návštěvě uprchlického tábora Zaatarí nedaleko syrských hranic.

V lisabonské smlouvě není ani slovo o kvótách

Zeman soudí, že svým postojem k migrantům jen varuje před reálným nebezpečím, před nímž jiní politici zavírají oči. Znovu odmítl nedávnou kritiku českých detenčních zařízení pro uprchlíky z úst vysokého komisaře OSN pro lidská práva i ombudsmanky Anny Šabatové. Ta se podle Zemana „svými militantními názory“ jen snaží zviditelnit. Mluvčí Šabatové Iva Hrazdílková řekla, že ombudsmanka dělá pouze to, co jí ukládá zákon, a výroky prezidenta komentovat nebude.

Exprezident Klaus hodlá usilovat o to, aby Sobotkova vláda „zlegalizovala“ svůj postoj k rozhodnutí Evropské unie o kvótách na přerozdělování uprchlíků v mimořádných volbách nebo referendu. Zeman předčasné volby nepovažuje za vhodné řešení, zatímco o plebiscitu by přemýšlel a nebyl by proti. Sobotkův koaliční kabinet je proti kvótám, ale nechce se bránit soudní cestou, zatímco Zeman by se k žalobě Slovenska na Evropskou komisi připojil.

Sobotka pokládá lidové hlasování o kvótách za zbytečné. Stovky milionů korun, které by stálo, je podle něj účelnější poskytnout lidem v Jordánsku, Turecku nebo Libanonu. Polčák v Otázkách Václava Moravce uvedl, že Zeman i Klaus jsou svými vyjádřeními v souvislosti s migrační krizí vedeni snahou „zastřít své minulé nebo současné problémy“. Zeman má podle europoslance problémy se svým kancléřem Vratislavem Mynářem, který nezískal bezpečnostní prověrku. Klaus prý chce, aby se zapomnělo na jeho kontroverzní amnestii.