Zemanovo ultimátum: Jestli Mynář nezažádá o prověrku do středy, končí

Miloš Zeman (vlevo) a šéf SPOZ a hradní kancléř Vratislav Mynář

Miloš Zeman (vlevo) a šéf SPOZ a hradní kancléř Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Pokud hradní kancléř Vratislav Mynář do středy tohoto týdne nepožádá o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň, skončí ve funkci. Prohlásil to prezident Miloš Zeman.

Kancléř Mynář už před časem několikrát ujistil, že si o bezpečnostní prověrku zažádá. Podle dřívějšího prohlášení prezidenta Miloše Zemana měl zažádat nejpozději 15. prosince. K tomu však nedošlo. Prezident tak dal svému kancléři ultimátum do středy tohoto týdne s tím, že pokud prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nedostane, na Hradě skončí.

Prezident Zeman už na konci října v televizní debatě řekl, že si Mynář musí prověrku co nejrychleji dodělat, jinak o místo ředitele hradní kanceláře přijde. Podle Zemana kancléř předpokládal, že se stane poslancem a nebude prověrku potřebovat. Mynář kandidoval za Stranu práv občanů - zemanovci, která ve sněmovních volbách propadla.

V médiích se v minulosti objevily informace, že by Mynář prověrku nemusel získat například kvůli svým některým podnikatelským kontaktům. Jedním z kontroverzních známých měl být například Radim Masný z Opavy. Prezidentův kancléř to vytrvale odmítá.

Na některá jednání vstup zakázán

Mynář je ve funkci zhruba tři čtvrtě roku bez bezpečnostní prověrky, kterou potřebuje, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil. Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal, že se stane poslancem za Stranu práv občanů - zemanovce a nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.

Podle zákona o ochraně utajovaných skutečností podléhají utajení například přípravy podkladů pro přepravu prezidenta nebo ústavních činitelů jiných států. Utajení také podléhá příprava prezidentské amnestie. Tu ale Zeman udělovat nehodlá. Agendu prezidentských milostí převedl na ministerstvo spravedlnosti a sám chce omilostňovat jen ze zdravotních a humanitárních důvodů.