Zrušení dohody o převzetí Twitteru je neplatné, tvrdí právníci platformy. Musk se jim vysmál

Právníci Twitteru považují zrušení dohody o jeho převzetí ze strany miliardáře Elona Muska za neplatné a nezákonné.

Právníci Twitteru považují zrušení dohody o jeho převzetí ze strany miliardáře Elona Muska za neplatné a nezákonné. Zdroj: Reuters

Právníci Twitteru považují zrušení dohody o jeho převzetí ze strany miliardáře Elona Muska za neplatné a nezákonné. Twitter se podle nich proti dohodě za 44 miliardy dolarů (přes bilion korun) neprovinil, jak tvrdí Musk. Podle právních zástupců Twitteru naopak on sám svým stažením vědomě a úmyslně dohodu porušil. Podle agentury Reuters to vyplývá z dopisu právníků Twitteru, který vznikl v neděli a v pondělí byl odeslán regulačním orgánům.

Twitter plánuje Muska žalovat, aby ho donutil dokončit dohodu, čemuž se ovšem miliardář v pondělí vysmál. Společnost podle zdrojů Reuters hodlá podat žalobu začátkem tohoto týdne v americkém státě Delaware, který může nařídit i dokončení převzetí firmy. Twitter v dopise také uvedl, že dohoda zůstává v platnosti a dodal, že podnikne kroky k jejímu uzavření.

Musk v pátek oznámil, že odstupuje od smlouvy o koupi Twitteru. Zdůvodnil to odkazem na svá dříve nepodložená tvrzení, že Twitter měl výrazně více falešných účtů, než je odhad společnosti, tedy necelých pět procent. Jeho právníci argumentovali mimo jiné tím, že Twitter nesplnil svou smluvní povinnost poskytnout Muskovi potřebný přístup k datům pro ověření čísel.

Video placeholde
ELON MUSK • Videohub

Akcie Twitteru v pondělí zakončily obchodování poklesem o 11,3 procenta na 32,65 dolaru, což je 40procentní sleva oproti Muskově nabídce 54,20 dolaru. Zároveň to byl největší denní procentní pokles za více než 14 měsíců.

Twitter má v případě ukončení smlouvy nárok na jednu miliardu dolarů, kterou se Musk zavázal v tomto případě zaplatit. Analytik společnosti XTB Štěpán Hájek sdělil, že Twitter sice chce pokračovat v dohodě, ale nejrychlejším řešením se podle něho zdá Muskův miliardový poplatek za zrušení dohody. „I to by však mohlo být pro Twitter v konečném důsledku malé vítězství, jelikož jejich zisk za posledních 12 měsíců byl jen něco málo přes 300 milionů dolarů a rok předtím dokonce skončili ve ztrátě,“ uvedl Hájek.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku asi 227 miliard dolarů (zhruba 5,5 bilionu Kč).