Jaroslav Bukovský: Králové světa investic aneb akcie vydělávající stovky procent měsíčně

Tokijská burza, jak ji vykreslila AI aplikace Midjourney

Tokijská burza, jak ji vykreslila AI aplikace Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Nejsme příznivci rychlých, byť spektakulárních výdělků na burze. Nejsme ani příznivci popularizace takových situací. Nicméně nelze se jen tak se seriózním výrazem v obličeji dlouhodobě tvářit, že se takové věci nedějí. Ba naopak. Navíc panuje-li na trzích zrovna situace, kdy ceny relevantních i irelevantních aktiv letí bez většího přemýšlení nahoru, nebývají takové občasné erupce bohatství až takovou vzácností. A tvrdit do konce života, že jedinou myslitelnou strategií na trhu je diverzifikace, tedy strategie, o které nikdy nikdo nechtěl a nechce nic slyšet, ubírá burze přinejmenším část jejího obrovského emočního kouzla. 

Snažit se systematicky pojmenovávat budoucí růstové supernovy je podobně užitečné jako hádat svůj osud ze sedliny ranního kafe. Užitečnější může být pohled zpět na investice, které si takovým neuvěřitelným boomem v poslední době prošly, či dokonce zrovna procházejí.

A nechat se inspirovat, hledat společný jmenovatel, anebo zkusit se vžít do psychologie investorů, kteří takové megaskoky spoluvytvářejí. Dnešním tématem tedy je jak se poučit z dřívějších burzovních megastar a přizpůsobit tomu uvažování o své investiční budoucnosti. 

Zalovili jsme dnes tedy ve vodách, kde je možné vše, kde desítky procent nahoru a dolů během několika dnů nikomu nezvedají tlak, kde pro investorský konzervatismus není prostor a kde slovo diverzifikace nesmí být vysloveno. Smích se tu pochopitelně střídá s pláčem, ale tak to už na poli extrémně cenově pružných aktiv chodí.

Sáhli jsme do několika různých burzovních kapsářů skrývajících poklady. Podíváme se, na kterých trzích jsou extrémní a rychlé zisky vůbec možné a jakého typu akcií se obvykle týkají. A samozřejmě které akcie mají potenciál z vás udělat boháče během obědové pauzy. Anebo také žebráka. Ale buďme chvíli optimisty. 

Předně: Stejně jako v pohádce existuje voda živá a mrtvá, existují i trhy živé a mrtvé. Živé se vyznačují tím, že se na nich stávají excesy, které nás právě dnes budou zajímat. Tu a tam se prostě některé z akcií utrhnou a vyrazí k obloze s naléhavostí Space X.

Obvykle tu bývá zároveň celá řada akcií, které – pokud vládne na trhu dobrá nálada – vydělávají i stovky procent během nízkých jednotek měsíců. Opakem jsou pochopitelně trhy mrtvé, kde si takovou spektakulární adventuru, která může vydatně osvěžit vaše konto, jednoduše nezahrajete. Ano, jde o nebezpečné hry, ale to je snad jasné. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!