Co poslouchá Ca$hanova Bulhar

Cashanova Bulhar

Cashanova Bulhar Zdroj: Archiv

Ca$hanova Bulhar Romeo
 Gaspard Augé - Escapades
 Kings of Convenience - Peace or Love
3
Fotogalerie

Pražský rapper jede ve vrcholném tempu a jeho nová deska Romeo v červnu dosáhla na první příčku české albové hitparády. Je součástí rapové crew Dvojlitrboyzz a do povědomí se zapsal mimo jiné i tím, že se v jeho textech opakovala tematika jeho druhé velké vášně, kterou je vedle rappu fotbal. Jeho loňský koncert v pražském Lucerna Music Baru se vyprodal za hodinu po oznámení.

Od které písničky, kterou napsal někdo jiný, znáš celý text od začátku do konce?

Strašnice od IsCream Boyz (formace, ve které začínal dnes rovněž velmi populární pražský rapper a grimeový přeborník Smack One, pozn. red.).

Co bylo první album, které sis koupil nebo dostal?

Nějaký vypálený ZZ TOP. Pak asi v osmi letech The Eminem Show.

Co nejraději posloucháš v autě (nebo v MHD)?

Nic.

Která písnička tě v poslední době nejvíc dostala?

Colpevole od Tonyho Effe.

Ve kterém videoklipu bys chtěl prožít jeden den života?

Rock Me Amadeus od Falca. Je težký popsat proč, asi jak je to vlastně úplně bizarní videoklip, kterej ale prostě nějakým způsoben funguje strašně dobře. Smrdí z toho ultra flex, ale zároveň prostě těžký osmdesátky. Prostě tam chci bejt s Falcem v barevný paruce, jezdit kočárem, pít šampaňský a jíst Sachrův dort.

Co dalšího si v červenci poslechnout?

Ca$hanova Bulhar - Romeo

Vloni Bulhar vydal hned dvě alba, s nimiž zdolal první místo albové hitparády, tentýž model celkem hravě zopakoval se svojí nejnovější deskou Romeo. O její artwork se postaral Bulharův parťák a kolega, rapper Labelo, a fotografi e z něj byly pořízeny i na zámku ve Zruči nad Sázavou, aby v něm – jak sám říká – ještě více vynikl jeho vesmírný swag. Ten je nicméně dostatečně zřejmý i z tuctu čerstvých písní.

Kings of Convenience - Peace or Love

Dlouhých dvanáct let nás nechala norská dvojice Erlend Øye a Eirik Glambek Bøe čekat na svoji čtvrtou desku. Přitom jednou už ji prý natočili, ale nebyli s ní spokojeni, a tak celý materiál shodili ze stolu a začali skládat a nahrávat znovu. Výsledek zní přesně tak, jak bychom od dua, které se na hudební mapu zapsalo coby „skandinávští Simon & Garfunkel přelomu milénia“, čekali. Jako konejšivá hudba s chytlavými melodiemi a chytrými i zábavnými texty.

Gaspard Augé - Escapades

Polovina slavné francouzské elektronické dvojice Justice, Gaspard Augé, se vrhl na sólovou dráhu. A z jeho první desky Escapades, která je plná nařachaných, více méně instrumentálních kompozic na pomezí vážné hudby a temného diska, je jasné, kdo v této dvojici stojí za těmi hudebními nápady, které je proslavily. Escapades sice nemá tak charakteristický zvuk jako desky Justice (což je doména jeho parťáka Xaviera de Rosnay), ale zase se skvěle košatí hudebně.