Nejslavnější projekty Zahy Hadid: Gigantické letiště i futuristické domy bez úhlů. A toto vznikne v Praze

Mezinárodní letiště v Pekingu

Mezinárodní letiště v Pekingu Zdroj: Profimedia.cz

Italské národní muzeum MAXXI v Římě
Kulturní centrum Hejdara Alijeva v Baku
Koncertní hala Guangzhou Opera House v Číně
Superjachta navržená Zahou Hadid
Zaha Hadid
52
Fotogalerie

Koncem března uplyne pět let od smrti světoznámé architektky íráckého původu Zahy Hadid, její odkaz ale žije dodnes v úchvatných budovách, které navrhla. Ty stojí po celém světě a jednu již brzy budeme mít i v Česku. Stát bude vedle pražského Masarykova nádraží a světu se podle plánu odhalí už v roce 2023. Podívejte se, jaké další budovy nesou podpis této úspěšné ženy.

Zaha Hadid se narodila v iráckém Bagdádu, architekturu však studovala v Londýně, kde následně založila i svůj ateliér. Během dlouholetého působení pod hlavičkou studia navrhla desítky budov a získala nespočet ocenění, mj. jako první žena v historii prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu. Není tak divu, že se její ateliér rozvíjí i po jejím nečekaném skonu 31. března 2016, kdy zemřela na srdeční selhání v nemocnici, kam přišla s „obyčejným“ zánětem průdušek.

Mezi nejznámější díla Zahy Hadid patří mezinárodní letiště v Pekingu, skokanský můstek a lanová dráha v Innsbrucku, italské národní muzeum MAXXI v Římě, ústředí BMW v Lipsku, budova opery v jihočínském Kantonu, kulturní centrum v Baku či plavecký stadion pro olympijské hry v Londýně. A kancelářská budova podle jejího návrhu roste už i v Praze, stát bude vedle Masarykova nádraží a dokončena by měla být už za dva roky.

Podívejte se v galerii na její nejslavnější projekty: