Top 10 + 1 meditačních appek a influencerů, kteří vás dají do chillu

Headspace

Headspace Zdroj: Headspace

Smiling Mind
Calm
Pokus o překonání jednoho z rekordů setrvání v mraze od Wima Hofa.
Deepak Chopra, osobnost meditace.
5
Fotogalerie

Každému jednou dojde. A pak není od věci se zastavit, zavřít oči, zhluboka se nadechnout… A třeba si vyzkoušet účinky meditace. V covidové době jsou a mohou být vašimi průvodci aplikace v mobilním telefonu, instagramové účty nebo Netflix. Tady jsou ty a ti, co stojí za pozornost. 

Headspace

Asi nejrozšířenější a nejvíce mainstreamová aplikace. Mnohé firmy ji platí svým zaměstnancům. Společnost, která ji vyvinula, vznikla ve Spojeném království už v roce 2010. Postaral se o to muž s minulostí budhistického mnicha Andy Puddicombe. Nenabízí se pouze meditace, ale i techniky pro vylepšení spánku a vůbec další elementy trendu mindfullness. 

Calmio

Její tvůrci ji popisují jako první meditační aplikaci v češtině. Jeden z jejích autorů Tomáš Volejníček přiznává inspiraci právě u Headspace. Jednotlivé lekce jsou zdarma, nabízejí zmíněnou češtinu a povedené průvodní ilustrace. Zašťiťují se odborností s kreditem pražského budhistického centra Lotus. 

Smiling Mind

Australská aplikace nabízí tří až patnáctiminutová cvičení. Nabízí mnoho variant také podle věku či aktuálního rozpoložení člověka. Ceněná je pro zobrazování statistik vašich lekcí a velmi pěkné vizualizace. Dobrá zpráva je i to, že je jako české Calmio také zdarma. 

Insight Timer

Lákadlem této aplikace je obsáhlá databáze projevů a meditací uznávaných osobností tohoto oboru. Je jich na 30 tisíc od jogína Sadhguru po psychoterapeuta Anthonyho DeMella. A opět zdarma. 

Calm

Že jsou meditační aplikace zdarma není standard. K jedné z nejdražších, ale i přesto nejdoporučovanějších patří Calm. Stojí 15 dolarů měsíčně, 70 ročně a za 400 dolarů ji máte na doživotí. A co dostanete? Třeba i meditace pro chůzi nebo načtené ukolébavky ve formě příběhů od herce Matthewa McConaugheye a mnoho dalšího.  

Wim Hof

Propagátor života v chladu a otužování doporučuje i dechová cvičení a následnou meditaci. Tak jako po lekci jógy byste měli krátce meditovat, měli byste meditovat i po plavbě ve studeném rybníce nebo po studené sprše. A můžete si k tomu vzít například Hofovu aplikaci, která komplexně rozvíjí jeho Wim Hof Method. 

Russel Brand

Herec rozporuplných filmů, osobnost velmi komplikovaná. Ale kdo jiný na sobě může ukázat, že jej meditace změnila? Dříve závislý na drogách a alkoholu, mnohokrát zadržen policií. A dnes? Předvede vám všechny druhy a typy meditací na všech myslitelných platformách, na facebooku, instagramu, youtube nebo v jeho podcastu Under the Skin. 

Deepak Chopra

Muž, který dokázal meditaci popularizovat a dostat do mainstreamu vám toho může nabídnout hodně. Třeba i jen svůj content všeho druhu na youtube. Můžete si tam dát jeho rozhovory, vedené meditace i třeba jeho pohledy na různá nejen duchovní témata. Co vás bezesporu uklidní samo o sobě, je jeho hlas.  

Gabrielle Bernsteinová

Má kolem sebe neskutečně propracovaný marketing, možná, že tím vás trochu i odradí. Ale zkuste jí dát šanci. Bernsteinová si na úvodní stránce svého webu dává nesnadný úkol. Naučí prý vás být nejšťastnějším člověkem, jakého znáte. Principem jejího učení je důraz na sebelásku. New York Times jí tituluje jako guru pro příští generace. No uvidíte, respektive uvidíme. 

@Budhasinjeans

Pamatujete Rajeshe Koothrappaliho? Tak herec, který tuto postavu v populárním seriálu The Big Bang Theory ztvárnil, Kunal Nayyar, kvůli pandemii více zavřený doma rozjel tento instagramový účet. A kromě citátů a poselství na něm vede live meditace. Zhruba jednou týdně. 

Velký průvodce meditací na Netflixu

A znovu Headspace, jen v maličko pozměněné podobě, ve formě animovaných filmů na oblíbené streamovací službě. Asi dvacetiminutové dokumenty si dávají za cíl seznámit zájemce s bytostnými otázkami jako: jak zvládat stres, hněv nebo ultimátní díl - jak být dobrým člověkem.