Pražským městským částem chybějí miliardy na dostavbu škol. Nejvíce postižená je Praha 9

Zdroj: Grafika E15

Praha se potýká s nedostatkem financí na výstavbu základních škol. V devítí městských částech je situace kritická. Zde chybí každé části minimálně 870 milionů korun. Dohromady jde v nejpostiženějších částech o nutnou dotaci téměř 13 miliard korun. Naopak 16 městských částí žádnou dotaci nepostrádá.

Z grafu je patrné, že převládají městské části, které dotaci vyžadují. Konkrétně jde o 36 z celkových 57 městských částí. Zmiňované nejkritičtější části Praze 9 chybějí tři základní školy, na jejichž výstavbu je dohromady potřeba 3,5 miliardy korun. Ani jedna ze škol není v pokročilejším stadiu přípravy. Zatím jde pouze o investiční záměr. 

Nejvyšší investice dále potřebuje Praha 13 na dvě základní školy v hodnotě 1,6 miliardy korun a Praha 5 na tři základní školy ve stejné hodnotě. Miliardová investice by stačila Praze 12 na tři základní školy, Praze 22 na dvě základní školy a Dolním Počernicím také na dvě základní školy. Praze 20 naopak chybí 1,1 miliardy korun na dvě základní školy. Poslední dvě kritické městské části jsou Praha 7 a Praha 18. Obě potřebují investici ve výši téměř jedné miliardy.