Učíme už i v sauně a jurtě. Základní školy trpí nedostatkem míst, stěžují si starostové

Kapacita základních škol na řadě míst nestačí i kvůli „spádové turistice“.

Kapacita základních škol na řadě míst nestačí i kvůli „spádové turistice“. Zdroj: ČTK

Nejen pražské střední školy, ale do budoucna i ty základní mohou být ohroženy nedostatkem místy pro studenty a žáky. Praha s rostoucím počtem obyvatel potřebuje stavět nové mateřské a základní školy. Městské části vyčíslily potřebné investice na 27 miliard korun. Peníze ovšem metropole nemá a požaduje je po státu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) zvažuje vytvoření fondu, který by investice do zvyšování školních kapacit zastřešil.

Jedná se tak o obrat v přístupu ministerstva školství, které pod bývalým šéfem úřadu Vladimírem Balašem opakovalo, že za stavbu škol odpovídají obce a města. Pražští starostové argumentovali, že 26 projektů už má dokonce stavební povolení, ale nejsou peníze na realizaci. Praha nedosáhne na většinu evropských dotačních programů jako jiné obce a zatěžují ji investice do dopravní infrastruktury.

Debata se posunula v květnu po nástupu Beka, který pod tlakem kauzy nepřijatých jedničkářů na pražské střední školy oznámil záměr zřídit státní fond vzdělávací infrastruktury. Chce si na něj půjčit 45 miliard korun z evropského Nástroje pro oživení a odolnost. „Půjčovat se má pouze na takové investice, které budou generovat dodatečné příjmy, a to v případě investic do modernizace vzdělávání rozhodně platí,“ domnívá se ministr.

Podle průzkumu mezi radnicemi, který má E15 k dispozici, plánují starostové v Praze postavit nebo rekonstruovat 141 škol a školek. Praha 13 by potřebovala například novou základní školu pro více než tisíc dětí za 1,5 miliardy korun, Praha 9 zase plánuje tři základní školy, každou za více než miliardu korun. Stavební povolení má už záměr základní školy za miliardu v Praze 5, na kterou se hledají finance.

Akutní problém mají okrajové městské části, kam se kvůli levnějším nemovitostem stěhují mladé rodiny. „Současnou kapacitu základní školy zvládáme držet jen díky zrušení všech odborných učeben a prostor pro družinu. Učíme i v bývalé posilovně a sauně. Dělené hodiny jsou v jurtě,“ stěžuje si za Kolovraty starosta a zároveň pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN). Městská část plánuje postavit základní školu za 450 milionů korun, záměr má už stavební povolení, ale na realizaci nejsou peníze.

Mezi okrajové městské části, které bojují s přívalem nových žáků, jsou i Lipence. „Mateřská škola současnou kapacitou nyní nestačí a 25 dětí jsme umístili v pronajatém objektu v sousední městské části,“ uvedla starostka Lenka Kadlecová (Sdružení pro Lipence). Na plánované rozšíření školky za sto milionů korun už má radnice stavební povolení, nikoli zajištěné finance. V přípravě je také rozšíření stávající základní školy za více než 80 milionů korun. „Museli jsme změnit odborné učebny na kmenové, kapacitou nestačí kuchyně a jídelna,“ upozornila starostka.

Stavební povolení má také záměr výstavby základní školy v Březiněvsi za 750 milionů korun. Radnice na ni ovšem nemá peníze. Škola je přitom v této městské části potřeba i kvůli pohodlí a bezpečí žáků. „V souvislosti s výstavbou Pražského okruhu se městská část Praha-Březiněves ocitne vně okruhu a návštěva základní školy mimo městskou část bude znamenat nutnost překonávat okruh,“ upozornil starosta Jiří Haramul (ANO).

Podle starostky Prahy-Slivence Jany Plamínkové (STAN) je situace v její čtvrti neudržitelná. „Stavíme nový pavilon školy a urgentně jej musíme dostavět, jinak není kam dát děti do první třídy. Poté budeme postupně rekonstruovat stávající pavilony školy. Ve škole jsou zrušeny všechny odborné učebny, všechny družiny,“ řekla Plamínková.