Kurz koruny nemá na ekonomiku vliv, míní Babiš

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
8
Fotogalerie

Současný vývoj kurzu koruny není pro ekonomiku problém. Novinářům to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vliv na vývoj ekonomiky má podle něj spíše nedostatek pracovních sil. Česká měna dnes oslabila k euru a přiblížila se k hranici 27 Kč/EUR, u které ji do 6. dubna udržovala intervencemi Česká národní banka (ČNB). Před 14:00 se obchodovala podle údajů serveru Patria Online za 26,92 Kč/EUR.

"To nikdo neví, jakým způsobem ti, co spekulovali na českou korunu, budou vybírat ty zisky. Předpoklad je, že budou čekat na posílení koruny. A myslím si, že naše firmy s tím počítali, takže jsou zajištěné. Takže to podle mě nemá v tuto chvíli vliv na ekonomiku. Hlavní vliv má nedostatek pracovních sil, respektive dávky, které lidi demotivují pracovat," uvedl Babiš.

Koruna dnešním oslabením tak přišla téměř o veškeré zisky, které jí přinesl konec intervencí před dvěma týdny. Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka za nynějším oslabováním koruny stojí několik faktorů. "V prvé řadě sílí euro na globálním trhu. Vůči dolaru je společná evropská měna nejsilnější od konce března. Dále koruna doplácí na nejistou před víkendovými francouzskými prezidentskými volbami," uvedl Vejmělek.

Podle něj česká měna negativně reaguje ale i na dnes zveřejněné údaje o březnových cenách průmyslových výrobců, které byly nižší, než se očekávalo.

Video: Andrej Babiš na sjezdu ANO

Video placeholde

„Jsem urputné h*vado,“ řekl Babiš delegátům ANO sebekriticky