Synonymem zajištění na stáří je Wall Street. Za 30 let vynesla čerstvým důchodcům tisíc procent

Nejlepší výkony v disciplíně zajištění na stáří podala v uplynulých dekádách Wall Street

Nejlepší výkony v disciplíně zajištění na stáří podala v uplynulých dekádách Wall Street Zdroj: Grafika e15

Článek ze speciálu
Jak se zajistit na stáří?

Píše se patnáctý leden léta páně 1994 a Američan, říkejme mu třeba John, si v den svých třicátin pokládá zásadní a zároveň ošemetnou otázku. Jakým způsobem se zajistit na důchod. John nemá ani páru o tom, že se během následujících třiceti let bude muset poprat celkem s bezmála 107procentní inflací. V průměru totiž po roce 1994 rostly v Americe rok co rok ceny přesně o 2,45 procenta. Jinými slovy: aby si za svou tisícovku dolarů mohl po třiceti letech v supermarketu dopřát stejně plný vozík jako tehdy a zachovat si tak svou životní úroveň, musela mu investice na důchod vynést alespoň 2,45 procenta ročně. Cokoli nad toto procento pak mohl John vnímat jako bonus, odraz svého dávného úspěšného rozhodnutí spojeného s tím, že v důchodu se bude mít lépe než za svého produktivního života.

Zdánlivě banální sázka 

Johnova sázka na důchod byla zdánlivě banální a prostá. Rozhodl se ve své investici kopírovat americký akciový index S&P 500. Ten ukazoval patnáctého ledna 1994 rovných 470 bodů. Leckdo se Johnymu tehdy tuto strategii snažil rozmluvit. Zmiňovaný index měl totiž za sebou za uplynulé tři roky padesátiprocentní rallye a sem tam zaznívaly hlasy, že americké akcie jsou jednoduše příliš drahé.

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!