Blatný: Protiepidemická opatření nefungují, v Česku se šíří britská mutace viru

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný Zdroj: Úřad vlády ČR

Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici
Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici
Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici
Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici
Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici
9
Fotogalerie

Opatření proti šíření covidu-19 přestala v Česku fungovat a jejich obcházení vede jen k jejich dalšímu prodlužování, prohlásil dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Epidemická situace je podle něj špatná, v zemi se šíří agresivnější britská mutace viru. Apeloval na lidi, aby na minimum omezili cestování po zemi a setkávání s ostatními. Epidemie v posledních dnech znovu nabývá na síle, v posledních dnech se denní nárůst nových případů blíží 10 tisíc, výrazně neklesá ani počet lidí hospitalizovaných s koronavirem. Vláda chce proto příští týden znovu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu, který zatím platí do 14. února.

„Je faktem, že epidemická situace u nás se nelepší. Ba co hůř, statistika nekompromisně ukazuje, že je přítomná britská mutace viru, která je agresivnější a šíří se daleko rychleji. Dokazuje to jednoduchý fakt. Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat,“ řekl Blatný. Jako ministr zdravotnictví nemá podle svých slov nástroje, jak jejich dodržování vymáhat.

Někteří lidé například porušují pravidla karantény nařízené kvůli covidu. Hygienici nebo policisté v lednu zkontrolovali 518 lidí v karanténě, přičemž třetina z nich v dodržování karantény pochybila. V několika případech věc předali orgánům činným v trestním řízení, protože měli podezření na spáchání trestného činu.

Současná přísná opatření odpovídající nejvyššímu stupni pohotovosti v protiepidemickém systému PES platí od loňského 27. prosince. Jsou uzavřeny obchody s výjimkou prodejen s vybraným zbožím, ubytovací zařízení smí ubytovat jen klienty na služebních cestách, restaurace mohou mít jen výdejní okénka. Zavřené zůstávají sportoviště, kulturní zařízení či památky, většina dětí se učí z domova, platí zákaz nočního vycházení, na veřejných místech by se měli scházet jen dva lidé, kteří nepatří do jedné domácnosti, cestování za hranice je s řadou omezení a tam, kde je to možné, je doporučena práce z domova.

Nedodržování či obcházení nynějších restrikcí je podle Blatného jedním z hlavních důvodů, proč je vláda musí neustále prodlužovat. Je možné uvažovat o zpřísnění opatření, ale bez pochopení a sounáležitosti nebudou fungovat, zdůraznil. Možností je například zákaz cestování mezi kraji nebo omezení vzdálenosti od bydliště, ve které se lidé mohou pohybovat. „Vím, že je tu ta nemoc dlouho, ale je prostě fakt, že ji neporazíme jinak než očkováním a tím, že budeme dodržovat nařízená opatření,“ dodal Blatný. Podle opozice lidé opatření nedodržují, protože už vládě kvůli chaotickému řízení epidemie nedůvěřují.

Lidé by neměli cestovat po zemi a měli by se setkávat co nejméně a pokud už se potkají, mají mít zakryté dýchací cesty, nejlépe respirátorem. Kvůli britské mutaci koronaviru, která je podle odborníků asi o 40 procent nakažlivější než původní virus, se změní také nastavení mobilní aplikace eRouška. U mutace totiž už neplatí, že rizikovým kontaktem je setkání bez roušky na vzdálenost méně než dva metry po dobu 15 minut a více.

Závažným problémem zůstává podle Blatného naplněnost nemocnic, řada nemocnic je na hraně kapacity urgentní péče. Hrozí podle něj, že nemocnice nebudou moci přijmout lidi s infarktem nebo s úrazem. Při dnešní návštěvě kriticky přetížené chebské nemocnice ministr slíbil zajištění tří dalších lékařů na interní oddělení a posílení převozů pacientů do jiných nemocnic. Letecké převozy budou nově možné i v noci. Transporty do Německa znovu odmítl.

Vláda by měla žádost o další prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru projednat v pondělí a Poslanecká sněmovna ji posoudí zřejmě ve čtvrtek odpoledne. Půjde už o šestou vládní žádost o jeho prodloužení při nynější vlně epidemie. V minulých případech podpořili menšinovou vládu ANO a ČSSD při prodlužování stavu nouze poslanci KSČM, kteří ji v dolní komoře tolerují. Naposledy si před hlasováním kladli podmínky, které se týkaly třeba širšího otevření škol a provozu zimních středisek, ani jedno se nestalo. Nyní už komunisté pro další prodlužování nouzového stavu nevidí důvod. O záležitosti bude ještě v pátek jednat jejich výkonný výbor.

Statistiky z posledních dnů ukazují, že epidemie je znovu na vzestupu. Ve středu laboratoře odhalily 9567 nakažených, což je o téměř 1100 více než před týdnem a o 400 víc než o den dříve. Nemocniční péči vyžadovalo 5811 pacientů s covidem-19, ve vážném stavu je 985 pacientů.

Od začátku epidemie byl nový koronavirus v Česku potvrzen u víc než milionu lidí, aktuálně se s nákazou potýká asi 94 500 lidí. Počet zemřelých stoupl na 16 826. Hodnota epidemického indexu PES stoupla o bod na 71 bodů, dál tedy odpovídá čtvrtému z pěti stupňů systému PES. Zjednodušené reprodukční číslo udávající, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí dalších lidí, je znovu vyšší než jedna.

Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. Zdravotníci v Česku dosud podali víc než 310 tisíc dávek vakcíny proti covidu, přes 65 900 lidí dostalo obě potřebné dávky. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dosud eviduje 322 podezření na možné nežádoucí účinky vakcín, za týden počet vzrostl o 124. Nejčastěji lidé hlásili po očkování horečku, zimnici, reakci v místě vpichu, únavu, bolest hlavy, svalů nebo kloubů. Projevy, které lidé po podání vakcíny měli, ale nemusí s očkováním souviset.