Vědci zkoušejí kombinovat vakcíny proti koronaviru. Ant Group Jacka Maa bude holdingem

Univerzita v Oxfordu bude testovat na stovkách dobrovolníků, zda je možné kombinovat vakcíny proti koronaviru od společností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca.

Univerzita v Oxfordu bude testovat na stovkách dobrovolníků, zda je možné kombinovat vakcíny proti koronaviru od společností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Zdroj: e15.cz

Ve Velké Británii už bylo naočkováno přes deset milionů osob. Globální počet očkovaných jedinců již přesáhl celosvětový počet potvrzených případů koronaviru.
Ant Group miliardáře Jacka Ma se dohodla s čínskými regulátory. Změní se na holdingovou společnost.
Prezident USA Joe Biden bude ve čtvrtek 4. února na půdě amerického ministerstva zahraničí mluvit o své příští zahraniční politice. Očekává se, že ohlásí plán na zásadní navýšení kvót pro přijímání uprchlíků.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Očkovací experiment

Oxfordská univerzita začne testovat na 820 dobrovolnících z Velké Británie kombinaci vakcín proti koronaviru od farmaceutických společností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Pokud by bylo možné používat obě očkovací látky najednou, umožnilo by to daleko větší flexibilitu v celosvětové distribuci vakcín, tvrdí vědci. Výsledky testů by měly být známy v červnu. Britská vláda přispěla na tento výzkum částkou sedm milionů liber, zhruba 205 milionů korun. Spojené království včera pokořilo hranici deseti milionů naočkovaných osob, což je více než sedmina jeho populace.    

Smlouva o omezení jaderných zbraní prodloužena

Spojené státy a Rusko se krátce před vypršením platnosti smlouvy o kontrole jaderných zbraní dohodly na jejím prodloužení o dalších pět let. Současný dokument, který obě strany podepsaly v roce 2010 v Praze, měl skončit 5. února. Ruský parlament smlouvu Nový START schválil už v lednu, Američané se připojili teprve nyní. Dohoda například omezuje počet jaderných hlavic rozmístěných na nosičích na nejvýše 1550 na každé straně a počet rozmístěných střel a bombardérů na sedm stovek. Předchozí americká administrativa Donalda Trumpa chtěla do smlouvy zahrnout i Čínu, což se nepodařilo.     

Z trhů a burz 

Akciové trhy uzavřely smíšeně

Americké burzy se ve středu příliš nehýbaly. Výrazným růstem na sebe upozornil pouze majitel Googlu Alphabet, kterému pomohly dobré hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál. Dolů naopak táhly trhy zlevněné akcie Facebooku, Applu či Amazonu. Index S&P 500 celkově stoupl o 0,1 procenta. Dow Jones se zvýšil o 0,12 procenta. Technologický Nasdaq Composite však klesl o 0,02 procenta. Na směru se včera neshodly ani evropské benchmarky. Zatímco německý DAX zpevnil o 0,71 procenta, britský FTSE 100 se snížil o 0,14 procenta. Francouzský CAC 40 uzavřel na nule.

Ant Group se dohodla s čínskými úřady

Čínská společnost Ant Group, která patří do koncernu Alibaba miliardáře Jacka Maa, se ve středu konečně dohodla s čínskými regulátory na své restrukturalizaci. Informuje o tom agentura Bloomberg. Firma se změní na holdingovou společnost a bude tak podléhat podobným kapitálovým požadavkům jako banky. Do holdingu budou zařazeny všechny dosavadní aktivity Antu. Společnost stále může v budoucnu vstoupit na burzy v Hongkongu a v Šanghaji, stále však není jasné kdy. Akcie Alibaby včera v reakci na tuto zprávu vyrostly na newyorské burze o 3,5 procenta. 

Tweet dne

„Pozitivní zpráva: Globální počet očkovaných osob proti nemoci COVID-19 překonal počet potvrzených případů nákazy. Podle našich dat bylo zatím naočkováno více než 105 milionů lidí, zatímco pozitivně testovaných je lehce přes 103 milionů.“ 

Britský deník Financial Times upozorňuje na důležitý milník v očkovacím procesu. 

Stane se dnes:

  • Prezident USA Joe Biden bude na půdě amerického ministerstva zahraničí mluvit o své příští zahraniční politice. Očekává se, že ohlásí plán na zásadní navýšení kvót pro přijímání uprchlíků.
  • Zasedá měnový výbor britské centrální banky. Bude rozhodovat o úrokových sazbách.
  • Své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí zveřejní americká automobilka Ford.