Cestovatelské léto na obzoru. Turisté se dostanou do většiny zemí již bez omezení

Pobřeží Portugalska

Pobřeží Portugalska Zdroj: profimedia

Koronavirus v Jihoafrické republice (25. 11. 2021)
Stockholm
Dálnice v rakouské spolkové zemi Tyrolsku (ilustrační foto)
Výhled na Manhattan z Brooklynu
Covid pas a aplikace Tečka
31
Fotogalerie

Cestování se vrací do předpandemického stavu. Již nyní většina států zrušila pandemická omezení vstupu na své území. Míst, kam lze cestovat bez dokladu bezinfekčnosti sice stále přibývá, ale stále je některé státy vyžadují. Server E15.cz nabízí přehled států a jejich podmínek pro turistické cesty. Vycházíme nejen z informací českých úřadů, ale také z mapy Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Na své území vpouští turisty už například i jinak velmi striktně postupující Austrálie. Mezi oblíbené turistické destinace mimo Evropu patří například Indonésie, která už turisty rovněž vítá za mírných podmínek. Zatímco se většina evropských států zbavila veškerých omezení pro cestující, stále jsou státy, které se drží při zemi a jsou opatrnější. 

Například Norsko, Slovinsko či Švýcarsko patří mezi státy, které na hranicích nevyžadují covidové pasy. Mezi takovými státy se nachází také sousední Rakousko či Německo, kde postupně končí všechna zásadní karanténní opatření proti nemoci covid-19.

V současnosti už tedy platí, že se ve většině států nemusíte prokazovat žádným certifikátem o bezinfekčnosti. Nutnost karantény už téměř vymizela. 

Jak může vypadat luxusní dovolená. Tohle byl nejdražší zájezd prodávaný v Česku:

Mezi dokumenty, jež jsou stále v mnoha státech vyžadovány, patří formulář prokazující jejich dokončené očkování (od druhé dávky by nemělo uběhnout více než 270 dní, absolvovaný PCR či antigenní test, případně prodělání nemoci covid-19 během posledního půl roku. Najít lze ale výjimky pro děti do 12 let či osoby, které se nemohou nechat naočkovat ze zdravotních důvodů.

Část států ještě vyžaduje před vstupem na své území vyplnit vlastní variantu příjezdového formuláře. České občany však už v mnoha případech nečeká povinnost vyplňovat tuzemský návratový formulář.

Jak je to s cestováním v praxi

Do kterých států se mohou Češi vydat? Informace vycházejí z rozcestníku ministerstva zahraničí. Instituce v případě nejasností doporučuje řídit se vyjádřením příslušných zastupitelských úřadů České republiky v dané zemi.

Střední Evropa

Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko

Severní Evropa

Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Norsko, Švédsko

Jihovýchodní Evropa

Bulharsko, ChorvatskoRumunsko, ŘeckoKypr

Jižní Evropa

Itálie, MaltaPortugalsko, Španělsko

Západní Evropa

Belgie, Francie, Irsko, Nizozemsko, Spojené království

Příjezdový formulář

Ministerstvo zdravotnictví ČR zrušilo s účinností od 9. dubna 2022 veškerá protipandemická opatření pro osoby vstupující na území Česka po předchozím pobytu v zahraničí. 

Kam (ne)můžeme cestovat v Evropě

Seznam vybraných destinací popisuje podmínky vstupu do té které země.

Belgie

Nutné prokázat se bezinfekčností. Od jedenáctého března již není nutné vyplňovat PLF formulář (Passenger Locator Form) pro příjezd do Belgie.

Británie

Bez omezení.

Bulharsko

Bez omezení.

Dánsko

Bez omezení.

Estonsko

Bez omezení.

Finsko 

Při cestě z České republiky do Finska mohou být cestující vyzváni, aby prokázali svou bezinfekčnost. Tu lze prokázat certifikátem o absolvovaném očkování, prodělání covid-19 nebo negativním výsledkem PCR testu.

Francie

Ve Francii stále platí striktnější podmínky. Očkovaní cestující ze států Evropské unie (i tranzitující) musejí pro vstup do Francie předložit potvrzení o provedeném očkování nebo certifikát o prodělání nemoci covid-19 s platností maximálně 180 dnů od prvního pozitivního testu. Evropský očkovací certifikát má maximální platnost devět měsíců od podání poslední dávky základního očkování. Neočkovaní cestující ze států EU musejí pro vstup do Francie předložit negativní PCR nebo antigenní test. 

Chorvatsko

Bez omezení.

Itálie

Při příjezdu je nutný certifikát bezinfekčnosti, příjezdový formulář již není třeba.

Irsko

Bez omezení.

Island

Bez omezení.

Kypr   

Je nutné prokázat se certifikátem o bezinfekčnosti, nebo podstoupit test.

Maďarsko

Bez omezení.

Malta

Je nutné prokázat se certifikátem o bezinfekčnosti, příjezdový formulář již není třeba.

Německo

Je nutné prokázat se bezinfekčností. U očkování je nutné podstoupit aspoň dvě dávky, jejich platnost končí po 270 dnech.

Nizozemsko 

Bez omezení.

Norsko 

Bez omezení.

Polsko

Bez omezení.

Rakousko

Bez omezení.

Rumunsko

Bez omezení.

Řecko

Bez omezení.

Slovensko 

Bez omezení.

Slovinsko

Bez omezení vstupu.

Švédsko

Bez omezení vstupu.

Švýcarsko 

Bez omezení vstupu.

Španělsko

Je nutné vyplnit příjezdový formulář, při vstupu do země je nutné prokázat se bezinfekčností.

Portugalsko

Je nutné prokázat se bezinfekčností. Neplatí pro vstup na Madeiru, kde zůstává jen doporučení k registraci.

Dovolená v Česku autem: Co navštívit v západních Čechách? >>>