INFOGRAFIKA: Velcí pronajímatelé ovládají tisíce nabídek Airbnb v Praze, věří v návrat turistů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš_E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
11
Fotogalerie

Pandemie koronaviru tvrdě dopadla na poskytování krátkodobého ubytování v Praze. Zprostředkovatelé ale doufají, že v horizontu dvanácti měsíců jejich byznys bude fungovat podobně jako před vyhlášením nouzového stavu v Česku. Dál nechávají nemovitosti v nabídce Airbnb. Vyplývá to z aktualizovaných dat projektu Inside Airbnb, který agreguje data o nabídkách krátkodobých noclehů.

V katalogu Airbnb bylo možné na přelomu dubna a května najít na 11 tisíc pražských bytů (nabídka samostatných pokojů v této statistice zahrnuta není), přičemž 4800 nabídek na portále zprostředkovávají hostitelé, kteří na něm celkem nabízejí minimálně pět apartmánů.

Často může jít o realitní makléře, kteří pracují pro více klientů najednou. Airbnb se však původně formovalo kolem myšlenky sdílení ubytování, které by za ideální situace nepředstavovalo pro majitele nemovitosti hlavní zdroj výdělku.

Lidé, již na platformě spravují 25 a více turistických domovů naráz, stojí za téměř dvěma tisícovkami položek v katalogu Airbnb. Orientační mapu bytů, které takoví hostitelé s 25 a více položkami nabízejí, najdete v infografice níže.

Nabídky pražských superpronajímatelů:

Číslo v záhlaví jednotlivého „špendlíku“ značí počet dní, během nichž je nemovitost v následujících 12 měsíců volná a k dispozici cestovatelům. Více než padesát procent ze zobrazených bytů má být k dispozici potřebám turistům alespoň šest měsíců z příštích 12.

„Většina majitelů ještě vyčkává a doufá v letní turistickou sezonu. Pokud se žádná konat nebude, v květnu a v červnu by se na pražský nájemní trh mohlo nahrnout dalších pět až šest tisíc bytů. V kombinaci se sníženou poptávkou to nejspíš způsobí další pokles cen dlouhodobých nájmů,“ komentoval situaci na trhu krátkodobého ubytování nedávno pro deník E15 Martin Březina, šéf realitní společnosti UlovDomov.cz.