Prahu zaplavují nájemní byty. Týdně se objeví 2 000 nových inzerátů

Do běžné realitní nabídky se dál ve velkém tlačí byty pronajímané dosud přes platformy typu Airbnb.(ilustrační foto)

Do běžné realitní nabídky se dál ve velkém tlačí byty pronajímané dosud přes platformy typu Airbnb.(ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Každý týden se nyní v hlavním městě objeví 2000 nových inzerátů nabízejících byty k pronájmu. (ilustrační foto)
Čtyřletý medián týdenní nabídky je 1250 inzerátů. (ilustrační foto)
Mediánová nabídková cena nájmů klesla v hlavním městě kvůli aktuálnímu dění meziročně o deset procent. (ilustrační foto)
V přepočtu na průměrný byt o 60 metrech čtverečních jsou nájmy podle Deloitte a CenovaMapa.org měsíčně levnější o 1800 korun. (ilustrační foto)
Ročně do metropole dorazí 10 až 15 tisíc lidí hledajících dlouhodobější nájem.(ilustrační foto)
10
Fotogalerie

Do běžné realitní nabídky se dál ve velkém tlačí byty pronajímané dosud přes platformy typu Airbnb. To v Praze vedlo k poklesu nabídkových cen nájemného v průměru o desetinu. Vyplývá to z aktuálních dat poradenských společností a realitních firem.  

Každý týden se nyní v hlavním městě objeví 2000 nových inzerátů s byty k pronájmu. Statistiky portálu CenovaMapa.org a poradenské společnosti Deloitte nicméně ukazují, že čtyřletý medián týdenní nabídky je 1250 inzerátů. Nabízené podnájmy jsou také levnější: mediánová nabídková cena klesla v hlavním městě meziročně o deset procent. V přepočtu na průměrný byt o 60 metrech čtverečních jsou nájmy měsíčně levnější o 1800 korun. V krajských městech mimo metropoli mediánová cena nájemních bytů v inzerci klesla o pět procent. 

„Jestliže je současné rozkolísání způsobené přílivem velkého počtu bytů z Airbnb, pak stabilizace nastane po obnovení turistického ruchu. Jinak se srovná v rozmezí několika měsíců až let,“ komentoval Miroslav Linhart, vedoucí týmu nemovitostí v Deloitte. 

Ročně do metropole dorazí 10 až 15 tisíc lidí hledajících dlouhodobější nájem. Proto může podle Linharta trvat jeden až dva roky, než se převis nabídky uklidní a nájmy začnou postupně zase růst. 

Podíl bytů, které z inzertní nabídky zmizely do dvou týdnů, klesl z obvyklých 40 až 45 procent na 25 procent. Aktuálně se však již toto číslo zvyšuje.

Citelně se aktuální situace projevila v centru Prahy, kde bylo krátkodobých pronájmů nejvíce. „V některých případech cena klesla o 30 procent v porovnání s tržní cenou v únoru. Jedná se o byty určené ke krátkodobým pronájmům a je otázkou, jak dlouho na trhu zůstanou, může jít o dočasnou situaci,“ uvedla Ilona Mančíková, ředitelka tuzemské části realitní sítě Sotheby's International Realty. 

Podle šéfa realitní kanceláře Lexxus Petera Višňovského se majitelé snaží tyto byty pronajmout maximálně na rok. Byty původně určené na krátkodobý pronájem však tvoří hodně specifickou kategorii, nemusí být lehké je na trhu udat. 

„Jsou v prémiových lokalitách, často atypické svými rozměry nebo dispozicí. Pokud je majitelé chtějí pronajmout místnímu rezidentovi, musejí jít s cenou radikálně dolů, jinak neuspějí,“ poznamenal Hendrik Meyer, generální ředitel Bezrealitky.cz. 

Kulminaci činžovní záplavy přitom může mít trh podle některých profesionálů stále ještě před sebou. „Většina majitelů ještě vyčkává a doufá v letní turistickou sezonu. Pokud se žádná konat nebude, v květnu a červnu by se na pražský nájemní trh mohlo nahrnout dalších pět až šest tisíc bytů. V kombinaci se sníženou poptávkou to nejspíš způsobí další pokles cen dlouhodobých nájmů,“ soudí Martin Březina, šéf realitní společnosti UlovDomov.cz.

Právě nájemních bytů se týká i jedno z aktuálních státních opatření na zmírnění dopadů pandemie koronaviru. Pokud nájemník kvůli mimořádné situaci přišel o příjmy a nemá na činži, nemůže do července dostat výpověď z bytu. Dlužné nájemné pak musí zaplatit do konce roku.