Krachy už dorazily na dohled od Pařížské. Končí zlatnictví Frey Wille

Frey Wille měla provozovnu na dohled od Pařížské ulice v Praze 1.

Frey Wille měla provozovnu na dohled od Pařížské ulice v Praze 1. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Zlatnictví Frey Wille.
V Pařížské ulici na Praze 1 se po vladních omezeních kvůli pandemii Korona viru otevřely obchody. Kvůli nepřítomnosti turistů ovšem zejí prazdnotou.
Výroba šperků Frey Wille
Výroba šperků Frey Wille
Frey Wille měla provozovnu na dohled od Pařížské ulice v Praze 1.
13
Fotogalerie

Rakouská společnost Frey Wille se rozhodla uzavřít svá zlatnictví v několika evropských zemích včetně České republiky. Firma má potíže kvůli propadu cestovního ruchu. V Praze měla klenotnictví v Široké ulici kousek od Pařížské, tedy v lokalitě s nejdražšími obchody v metropoli. 

Od února se tržby Frey Wille v Praze propadly o 55 procent. Zatímco dluhy firmy jsou 3,6 milionu korun, hodnota majetku je jen 1,5 milionu, vyplývá ze zveřejněného insolvenčního návrhu, který na sebe česká pobočka Frey Wille podala. 

„Vzhledem k očekávatelnému celosvětovému utlumení turismu, který tvoří významný zdroj potenciálních zákazníků Frey Wille, zapříčiněnému celosvětovou epidemií covid-19, a to i bez ohledu na opatření o omezení vstupu cizinců na území České republiky či další opatření vlády České republiky, nelze očekávat, že by mohlo dojít ke zlepšení již tak kritické ekonomické situace navrhovatele,“ uvedla firma v insolvenčním dokumentu. 

Kromě Česka končí provozovny Frey Wille rovněž například na Slovensku a ve Francii. Rovněž slovenský obchod na sebe podal insolvenční návrh. Francouzská provozovna vstoupila do likvidace. Likvidace nebo insolvence se řeší v každé zemi podle lokálních pravidel

 „Pokud by to ale dlužník navrhl, mohl by mu soud ustanovit stejného insolvenčního správce jako v jiném členském státě EU, pokud působí v Česku jako takzvaný hostující insolvenční správce,“ komentoval advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal. 

Společnost Frey Wille vznikla ve Vídni v roce 1951 jako šperkařská manufaktura. Zvláště od 90. let se butiky Frey Wille rozšířily nejen v Evropě, ale též v Americe a Asii. 

Přestože obchody na nákupních třídách v centru metropole již mohly otevřít, chybějí jim citelně peníze od turistů. Například ve velkém hračkářství Hamleys v ulici Na Příkopě tvořily útraty cizinců více než polovinu tržeb, uvedl v rozhovoru pro deník E15 jeho ředitel Jiří Vlček.