Kabinet dal zelenou akcím do 500 lidí a plnějším divadlům

TK po jednání vlády 1. 6. 2020, Ministři Adam Vojtěch, Tomáš Petříček a ministryně Marie Benešová

TK po jednání vlády 1. 6. 2020, Ministři Adam Vojtěch, Tomáš Petříček a ministryně Marie Benešová Zdroj: ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Ministři Adam Vojtěch, Tomáš Petříček a ministryně Marie Benešová
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
4
Fotogalerie

Od 8. června se budou moci konat akce pro maximálně 500 osob, rozhodla vláda v rámci další vlny uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Divadla, kina či koncertní sály budou moci zrušit rozestupy v hledištích, kdy musela mimo jiné nechávat neobsazované celé řady, uvedl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO).

Vláda také rozhodla, že od stejného data navýší limity pro počty návštěvníků zoologických zahrad, botanických zahrad a arboret na 250 lidí na hektar, dosud jich mohlo být 150. Limit v sobotu pražská zoo vyčerpala už dopoledne. Od 15. června vláda plánuje v těchto zařízeních zrušit limit úplně.

Zrušena budou od 8. června také omezení pro venkovní restaurační zahrádky a povinnost používat roušku v prostorách u bazénů. Pravidla pro relaxační prostory a dětské koutky v obchodních centrech budou zachována.

První velká vlna rozvolňování opatření přijatých kvůli koronaviru nastala 11. května, kdy se otevřely venkovní zahrádky restaurací, obchodní centra a třeba i kadeřnictví. Povolené byly po dvou měsících také akce do 100 lidí, což se týkalo návštěv divadel, kin či muzeí, svateb, sportovních tréninků nebo mší.

V další vlně pak před týdnem mohli vyrazit v omezeném režimu do škol žáci prvního stupně základních škol, uvolnila se také vybraná další opatření včetně nošení roušek ve venkovních prostorech. Od 25. května se mohou konat hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše 300 osob. Všude však platí přísná hygienická a bezpečnostní pravidla.

Veřejnosti se před týdnem otevřely vnitřní prostory hradů a zámků, zoologických a botanických zahrad a 14 jeskyní provozovaných Správou jeskyní ČR. Obnovil se také provoz koupališť a bazénů, tam ale veřejnost kritizovala povinnost nosit roušku, pokud člověk není přímo v bazénu.