Vláda schválila semafor. Češi mohou od půlky června cestovat po většině zemí EU

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Zdroj: ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Ministři Adam Vojtěch, Tomáš Petříček a ministryně Marie Benešová
TK po jednání vlády 1. 6. 2020, Ministři Adam Vojtěch, Tomáš Petříček a ministryně Marie Benešová
4
Fotogalerie

Češi se budou muset od 15. června prokazovat negativními testy na onemocnění COVID-19 při návratu z Velké Británie a Švédska. Z dalších zemí Evropské unie budou moci přicestovat bez omezení, týká se to všech sousedních zemí včetně Polska i turistických destinací, jako jsou Řecko, Chorvatsko či Bulharsko, rozhodla vláda. 

Kabinet na pondělním zasedání schválil systém označující bezpečné země pro cestování. Země jsou v systému rozdělené do tří kategorií značících nízké, střední a vysoké riziko. Češi mohou bez omezení cestovat do států v prvních dvou kategoriích. Cizinci přijíždějící do Česka se ale budou muset nadále prokazovat testem i při cestě ze středně rizikových zemí, do nichž patří Itálie, Španělsko, Francie, Belgie, Nizozemsko, Portugalsko či Irsko.

Mezi bezpečné země dále patří podle systému schváleného kabinetem také Maďarsko, Norsko, Finsko, Švýcarsko nebo pobaltské země. Do středně rizikových států náleží dále Dánsko, Belgie, Nizozemsko či Irsko.

V případě, že státy budou mít po 15. červnu omezení pro vstup na své území, cestování se bude řídit podmínkami druhé strany, řekl po jednání vlády ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Uvedl také, že nadále budou pokračovat namátkové kontroly na hranicích.

Podle Vojtěcha při sestavování seznamu ministerstvo vycházelo z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Systém podle něj bude průběžně aktualizován podle epidemiologického vývoje. „Itálie je v očích a hlavách mnoha občanů spojena s koronavirovou nákazou asi nejvíce. Na druhou stranu situace se vyvíjí a dnes je Itálie na tom výrazně lépe, než byla před dvěma měsíci,“ poznamenal.

Co se týče zemí mimo Evropskou unii a přidružené země v Evropském hospodářském prostoru, řešení podle ministrů má být přijato na úrovni celé unie. „Opakovaně jsme se s kolegy shodli, že je potřeba koordinovat to v rámci Evropské unie. Nedává velký smysl, kdyby jeden či dva členské státy otevřely hranice s třetí stranou. Potom je obrovský problém toto kontrolovat. Do 15. června Evropská komise doporučila vnější hranice Evropské unie ponechat uzavřené pouze s výjimkou nutných cest z ekonomických důvodů či návratu občanů Evropské unie,“ řekl Petříček.

Čeští občané mohou v současné době bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, musí se ale do 48 hodin vrátit zpět.