Koronavirová laboratoř Švédsko rovněž očekává hospodářský pokles

Švédsko během pandemie koronaviru

Švédsko během pandemie koronaviru Zdroj: ČTK/AP/Andres Kudacki

Švédsko během pandemie koronaviru
Švédsko během pandemie koronaviru
Švédsko během pandemie koronaviru
Švédsko během pandemie koronaviru
Švédsko během pandemie koronaviru
7
Fotogalerie

Švédská vláda se v době koronavirové pandemie proslavila tím, že občanům země nediktuje nařízení, pouze vydává doporučení. Mnoho lidí po celém světě proto sleduje, jak rychle v zemi roste počet případů nákazy a jestli švédské zdravotnictví situaci zvládá. Řadu z nich rovněž zajímá, zda tato oáza svobody zůstane ušetřena hospodářských potíží.

Švédský přístup je přijímán poměrně kontroverzně, někteří ho kritizují jako příliš riskantní, dalšími je obdivován jako jediný rozumný. Země má přitom k tomuto experimentu ideální podmínky - kvalitní zdravotnický systém, důvěru disciplinovaných občanů ve stát, převahu domácností s malým počtem členů a tím pádem určitou izolaci seniorů, nízkou hustotu zalidnění a v neposlední řadě jistý sklon Švédů k samotářství.

„Rozdíl mezi přístupem Švédska a dalších zemí není příliš velký. Jde hlavně o tón, jaký používáme,“ poznamenal podle Euronews šéf švédského úřadu národního zdraví Johan Carlson.

Ministryně zahraničí Ann Lindeová dokonce označila za mýtus přesvědčení, že v zemi pokračuje život normálním tempem. „Mnoho lidí zůstalo doma a přestalo cestovat. Řada podniků bankrotuje. Očekává se, že nezaměstnanost dramaticky vzroste,“ řekla na nedávné tiskové konferenci.

Někteří experti se přesto domnívají, že Švédsko se svou strategií vyjde z pandemie hospodářsky méně poškozené, než zbytek Evropy. „Pokud se infekční křivka brzy zploští, ekonomika bude v lepší pozici pro odraz,“ uvedl podle agentury Bloomberg James Pomeroy z HSBC Research. Podle něj kupříkladu hospodářství nahrává, že mnoho Švédů je zvyklých pracovat z domova i normálně, má k dispozici rychlý internet a produktivita řady firem tak neklesá.

Švédská vláda zveřejnila tři scénáře dopadů na ekonomiku a nezaměstnanost. Střední varianta, považovaná za nejpravděpodobnější, počítá s letošním propadem o čtyři procenta a růstem o 3,5 procenta v roce 2021. Nezaměstnanost by podle ní měla letos vystoupat na devět procent z loňských 6,8. Prognózy největších švédských bank se od vládní příliš neliší.

Podobné předpovědi ovšem experti oslovení agenturou Reuters věští i sousednímu Norsku i Dánsku, kde jsou opatření přísnější. „To, že Švédsko zůstalo otevřené samozřejmě hraje roli. V evropských zemích, kde byla opatření tvrdší, spotřeba služeb pravděpodobně klesla mnohem víc,“ uvedl podle Reuters Andreas Wallström ze Swedbank.

„Ale pro švédskou ekonomiku je důležité, jak si vede evropská. Jelikož je švédská závislá na exportu, příliš nezabírá, že z krátkodobého hlediska máme hospodářsky příznivější politiku,“ uzavřel.