Stín černých labutí. Hospodářské oživení bude pozvolné, ekonomové vzdali rychlý návratu k normálu

Kristalina Georgievová, šéfka Mezinárodního měnového fondu

Kristalina Georgievová, šéfka Mezinárodního měnového fondu Zdroj: Reuters

Budova Mezinárodního měnového fondu
Šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová
Logo Mezinárodního měnového fondu
4
Fotogalerie

Naděje, že světová ekonomika zažije po rychlém propadu podobně rychlý návrat k normálu ve tvaru písmena V, vyprchává. Pandemie koronaviru totiž do značné míry nabourala mezinárodní obchodní vztahy i hospodářské vazby uvnitř jednotlivých ekonomik.

Proslulý analytik globálních rizik Nassim Taleb tvrdí, že pandemie není takzvanou černou labutí – tedy překvapivou událostí, která zaskočí svět. On sám ve své stejnojmenné knize, poprvé vydané skoro přesně před třinácti lety, upozorňoval, že podobné epidemie jsou velmi pravděpodobné. Taleb má pravdu, vlády i firmy se měly na takové riziko lépe připravovat.

Pojem černá labuť ale získal během posledního desetiletí trochu jiný význam s tím, jak přibývalo vykladačů Talebových postřehů. Ekonomové tak běžně označují události, které nemohou zahrnout do svých standardních predikcí. A že pandemie zasáhne svět právě v roce 2020, to opravdu nemohl nikdo tušit.

Když se podržíme volnějšího výkladu Talebova pojmu, nejde o jednu labuť, ale hned o celé hejno. Nové zprávy a poznatky postupně posunují předchozí předpovědi k mnohem méně optimistickým scénářům.

Tvrdý dopad i bez bublin

Očekávání, že bude možné ekonomiku po rychlém a krátkodobém uzavření mnoha odvětví zase stejně rychle otevřít, znělo v první fázi pandemie logicky, protože dnešní hospodářskou krizi nezpůsobily ani nafouknuté investiční bubliny, ani dluhy vlád, bank či firem. Zdánlivě tedy nebyl důvod předpokládat, že bude v dohledné době nějaký problém jednotlivé sektory opět hbitě nastartovat, oživit poptávku spotřebitelů a vrátit se k mezinárodnímu obchodování „as usual“.

Takový předpoklad se však nyní jeví jako příliš optimistický, koronavirus je odolnější a dotěrnější, než mnozí předpokládali. Ve Spojených státech, kde se vyostřil politický souboj mezi zastánci (prezident Donald Trump) a odpůrci (demokraté a představitelé jednotlivých států Unie) rychlého otvírání ekonomiky, zaznívá v posledních dnech argument, že ani tak úspěšná země v boji s koronavirem, jakou je Singapur, se nevyhnula druhé vlně nákazy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!