Nouzový stav bude trvat do 11. dubna. Spolu s ním i tvrdý lockdown

Ministr zdravotnictví Jan Blatný na schůzi Sněmovny, která projednávala návrh na vyslovení souhlasu s prodloužením doby nouzového stavu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný na schůzi Sněmovny, která projednávala návrh na vyslovení souhlasu s prodloužením doby nouzového stavu. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii koronaviru potrvá i přes Velikonoce. Vláda jej prodloužila o dva týdny do neděle 11. dubna. Opatření budou prodloužená v nynější přísné podobě do konce nouzového stavu, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Se stavem nouze skončí zákaz pohybu mezi okresy a nočního vycházení.

Výjimku ze zákazu vycházení budou mít lidé účastnící se velikonočních bohoslužeb ve čtvrtek, v pátek a v sobotu.

„Ihned po Velikonocích budou opatření znovu přezkoumána. Ta, která byla dnes největším důvodem diskuse – omezení pohybu mezi okresy a omezení vycházení v noci – budou platit nejdéle do konce nouzového stavu,“ řekl Blatný.

Před Velikonocemi by také měla být představena nová struktura protiepidemického systému PES. Ministr také zopakoval, že nejbližším možným termínem návratu části dětí do škol je pondělí 12. dubna.

Vláda ihned po konci zasedání sněmovny schválila prodloužení nouzového stavu do 11. dubna, jak ji k tomu dala dolní komora souhlas. Menšinový kabinet ANO a ČSSD původně chtěl stav nouze prodloužit o dalších 30 dnů do úterý 27. dubna. Nakonec ale sněmovna umožnila pouze kratší termín.

Bez dohody se zákonodárci by stav nouze končil s nedělí 28. března. Pro prodloužení do 11. dubna hlasovalo 53 poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí. Opozice kritizuje zejména zákaz cestování mezi okresy, a to včetně KSČM, která dnes vládu podpořila.