OBRAZEM: Krok za krokem organizovaným testem promořenosti aneb, jak to vypadá ve stanu

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě - krev je potřeba nasát a přenést pro otestování.

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě - krev je potřeba nasát a přenést pro otestování. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě - krok 1) registrace.
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě - je třeba vyplnit některé iniciály o sobě.
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě - v dotazníku je jedenáct bloků otázek včetně té na motivaci k tomu se nechat otestovat.
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě - včetně informovaného souhlasu.
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě - před vstupem do stanu je třeba si dezinfekcí vyčistit ruce.
47
Fotogalerie

Jedním z míst, kde je možné se v rámci studie o rozšířenosti koronaviru v Česku nechat otestovat a přispět tak k lepší informovanosti zdravotnických úřadů o promořenosti obyvatelstva v Česku, je pražská Kateřinská zahrada. Figurant webu E15.cz prošel tímto procesem a prostřednictvím fotodokumentace z pátečního dopoledne můžete detaily toho, jaké to je, zjistit i vy. 

Za první den studie kolektivní imunity, která má zjistit výskyt nemoci covid-19 v populaci, bylo v Praze, Brně a Litoměřicích otestováno 3892 lidí.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zveřejnil první data o počtech otestovaných ke čtvrteční 18:00, následný součet k 23:00 ukázal ještě asi o 600 testů víc.

V pátek pak začalo testování také v Olomouci, Uničově a Litovli. Na dalších místech se vydávají pořadová čísla, aby lidé nemuseli hodiny čekat ve frontách. 

I figurant deníku E15 si v doprovodu naší fotografky Michaely Szkanderové vyzkoušel procesem testu projít.