Paralýza leteckého byznysu. Aerolinky kvůli koronaviru přijdou o více než polovinu příjmů

Pandemie koronaviru zasadila drtivou ránu aerolinkám, které musely uzemnit tisíce letadel.

Pandemie koronaviru zasadila drtivou ránu aerolinkám, které musely uzemnit tisíce letadel. Zdroj: Reuters

Letiště v japonském Tokiu je téměř prázdné. (14. 4. 2020)
Na pražském letišti začalo ve středu 1. dubna platit nařízení, které zakazuje let do a z České republiky.
Mezinárodní letiště Vídeň
Pražské letiště v době koronavirové pandemie.
Pandemie koronaviru zasadila drtivou ránu aerolinkám, které musely uzemnit tisíce letadel.
7
Fotogalerie

Aerolinky letos kvůli koronaviru patrně přijdou o více než polovinu příjmů - celkem by na tržbách měly ztratit 314 miliard dolarů (7,7 bilionu korun). Svůj nový odhad ztrát leteckých společností zveřejnilo mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) a zvýšilo jej oproti předchozímu údaji z 24. března o 25 procent.

Ještě v březnu IATA počítalo, že masivní omezení leteckého provozu potrvá tři měsíce, a odhadovalo, že aerolinky tak přijdou o 252 miliard dolarů, což představuje meziroční ztrátu ve výši 44 procent. Nyní už kvůli hospodářskému útlumu a přetrvávajícím omezením očekává, že příjmy z přepravy pasažérů ve srovnání s loňským rokem klesnou o 55 procent.

Pandemie téměř zastavila leteckou dopravu - mnohé letecké společnosti musely ponechat svá letadla na zemi a netuší, jak dlouho tento stav potrvá. IATA naléhá na vlády, aby aerolinkám rychle poskytly likviditu, a pomohly jim přežít krizi. Sdružení, jehož členem je podle jeho internetových stránek 290 leteckých společností včetně Českých aerolinií (ČSA), varovalo, že mnoho z nich během několika týdnů zmizí, pokud nedostanou pomoc. V ohrožení je na 25 milionů pracovních míst v letectví a v přidružených oborech.

Česká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úterý Hospodářským novinám řekla, že stát by měl ČSA koupit. O vstupu do leteckých společností uvažují i jiné státy.