PŘEHLEDNĚ: V Česku nastává největší vlna uvolňování omezení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michaela Szkanderová

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Po dvouměsíční pauze se mohou v Česku opět otevřít obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, ale také třeba kadeřnictví. Povoleny budou rovněž akce do 100 lidí, což se týká jak návštěv divadel, kin či muzeí, tak i mší či sportovních tréninků. Pro deváťáky a maturanty se otevřou školy. Vše bude možné jen za dodržení přísných hygienických pravidel.

Které provozy a instituce mohou od pondělí 11. května začít fungovat a s jakými omezeními:

V kadeřnictví a holičství musí mít kadeřníci zdvojenou ochranu dýchacích cest, tedy kromě roušky také například ochranný štít. Po každém zákazníkovi musejí prostory i nástroje dezinfikovat.

V obchodních centrech budou muset nadále zůstat uzavřeny stravovací provozy. Lidé si budou moci zkoušet po dezinfekci rukou oblečení i obuv.

Muzea a galerie musejí zajistit u vstupu možnost dezinfekce rukou a vyčlenit každému návštěvníkovi alespoň deset metrů čtverečních plochy tak, aby byly zaručeny bezpečné rozestupy.

V kinech a divadlech bude obsazována každá druhá řada, diváci budou sedět nejvýše dva vedle sebe a od jiných lidí je oddělí jedno volné sedadlo. Konzumace nápojů ani potravin nebo jejich prodej zatím nebude možný.

Částečně otevřeno už mohou mít i restaurace, vláda povolila otevřít alespoň zahrádky.

Provoz také začne v některých školách. K přípravě na přijímací zkoušky se mohou vrátit žáci devátých tříd a maturanti. Výuka může začít také v základních jazykových školách a provoz mohou obnovit i střediska volného času. Pro skupiny až 15 žáků se mohou otevřít základní umělecké školy.

Jak žádat o ošetřovné za duben? >>>

Sportovci budou moci trénovat na venkovních i vnitřních sportovištích za účasti až stovky lidí, povolené budou také sportovní akce do stovky lidí a bez přítomnosti diváků. Ty ale budou začínat postupně.

Jde o největší vlnu uvolňování opatření přijatých kvůli epidemii koronaviru v březnu. Další rozvolnění vláda plánuje na 25. května. Ještě týden bude v Česku platit nouzový stav.

Pokud by se situace začala zhoršovat a počet pozitivně testovaných na koronavirus by narostl na 400 za den, nastalo by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zbrzdění.