Rekordní nákaza. V Česku přibylo 1164 nových případů nemoci COVID-19 za jediný den

Koronavirus

Koronavirus Zdroj: profimedia.cz

Koronavirus
Koronavirus
Koronavirus
Koronavirus
5
Fotogalerie

V úterý přibylo v Česku rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem bylo pátečních 796 případů. Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je 9272. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků. Hospitalizovaných s covidem-19 je 234 lidí, ve vážném stavu je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 62 pacientů, nejvíce od 29. dubna.

Celkem se za více než půl roku od prvních potvrzených případů koronaviru v Česku nakazilo 29 877 lidí, z nich se přes 20 tisíc už vyléčilo a 441 zemřelo. Množství aktuálně nemocných, tedy počet potvrzených případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých, vytrvale roste přibližně od poloviny července, tehdy jich bylo přes 2000. Ke konci srpna evidovaly hygienické stanice přes 5500 aktuálně nakažených. V minulém týdnu pak tempo růstu zrychlilo, přírůstky nakažených byly opakovaně rekordní.

I počet lidí, kteří musí být kvůli covidu-19 léčeni v nemocnici, se v současnosti postupně zvyšuje. Za posledních 14 dní vzrostl počet hospitalizovaných o stovku a počet pacientů ve vážném stavu se téměř zdvojnásobil.

Česká pobočka Světové zdravotnické organizace považuje situaci ohledně šíření covidu-19 v Česku za znepokojivou. Varovala, aby země neomezovala trasování kontaktů nakažených jen na ty s příznaky či těžkým průběhem infekce, ale aby zvýšila kapacity. Premiér Andrej Babiš (ANO) kritiku odmítl a organizaci vzkázal, aby raději mlčela. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zdůraznil, že Česko trasovat nepřestane, chce ale systém změnit a zefektivnit.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová na konci srpna v České televizi řekla, že hygienici stíhají trasovat do 400 nových případů koronavirové nákazy za den. Po posílení hygienických stanic a zapojení mediků a díky provozu informační linky 1221, která opět funguje od 1. září, odhadovala, že by se mělo zvládat trasování u 750 nových nakažených denně. O změně v trasování nyní diskutují experti ministerstva zdravotnictví, závěry by měli zveřejnit do pátku.

Nejhorší situace s výskytem koronaviru je podle epidemiologů v Praze, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžovém stupni. Podle ministerstva zdravotnictví začal v hlavním městě komunitní přenos, ode dneška se tam proto opatření proti šíření koronaviru zpřísňují. Do obchodů a nákupních center a také na pošty je vstup znovu možný pouze se zakrytými ústy a nosem. Stravovací zařízení musejí být mezi půlnocí a 06:00 uzavřená.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má nyní Pelhřimovsko, přibylo tam 102 nových případů covidu-19. Nákaza se potvrdila mimo jiné v domově pro seniory v Humpolci. S péčí o seniory bude na žádost kraje ode dneška vypomáhat 15 vojáků.

Přes 88 nakažených na 10 tisíc obyvatel za sedm dní má Praha a okres Plzeň-jih. Ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk kvůli zvýšenému výskytu nemoci covid-19 vyhlásil v úterý v Nové Vsi na Plzeňsku mimořádná opatření. Lidé tam ode dneška musí povinně nosit na veřejných prostranstvích roušky či respirátory, musejí dodržovat odstupy, nesmějí se shromažďovat. Pro veřejnost se zavřela restaurace a obecní úřad, nesmějí se pořádat kulturní, společenské a sportovní akce ani soukromé oslavy.

V celé zemi od 1. září platí povinnost mít zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Podle vývoje nákazy koronavirem za 14 dnů jsou na tom v Evropské unii hůř než Česko jen Španělsko, Francie, Chorvatsko, Rumunsko a Malta. V sousedních zemích je vývoj lepší. Situaci dnes odpoledne probere premiér Babiš s předsedy vlád Slovenska a Rakouska. Jde o další schůzku v takzvaném slavkovském formátu, v jakém se trojice ministerských předsedů schází od roku 2015.