Rumunsko vypadne ze seznamu bezpečných zemí. Při návratu bude povinný test na COVID-19, či karanténa

Letiště v Bukurešti, Rumunsko

Letiště v Bukurešti, Rumunsko Zdroj: Profimedia

Letiště v Bukurešti, Rumunsko
2
Fotogalerie

Lidé, kteří přicestují do Česka z Rumunska, se musí od pondělí hlásit příslušné krajské hygienické stanici a absolvovat test na COVID-19, nebo podstoupit karanténu. Informovala o tom ministerstvo zdravotnictví. Nově budou mít povinnost dokládat test také zaměstnanci ze Španělska. Naopak nízké riziko nákazy je nově v Tunisku, od pondělí tak při návratu z této země neplatí žádné povinnosti.

„Ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy v pondělí vypadne Rumunsko, Tunisko se na něj naopak zařadí,“ uvedlo ministerstvo.

Zaměstnavatelé musí vyžadovat negativní test na COVID-19 od zaměstnanců z Bulharska, Portugalska, Lucemburska, Švédska, Rumunska a od pondělí také od zaměstnanců ze Španělska. Výsledek testu musí být z území ČR a nesmí být starší čtyř dnů.

„Toto pravidlo platí rovněž pro země neuvedené na seznamu s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19, což je většina zemí mimo Evropskou unii. Týká se také státních příslušníků těchto zemí, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území těchto států,“ upozornil rezort. Pokud test nepředloží, není možné je pustit do provozoven a pracoviště daného zaměstnavatele, dodal úřad.

„Nutnost mít negativní test na COVID-19 ze strany zahraničních pracovníků z některých zemí je reakcí na zvýšené počty případů nákazy, ke kterým u zahraničních pracovníků dochází,“ uvedl resort.

Přestože ve všech zemích EU mimo Rumunsko nyní panuje nízké riziko nákazy, státy však evidují stejně jako ČR lokální ohniska. V nich je podle ministerstva zvýšené epidemiologické riziko. Pokud by se epidemiologická situace zhoršila, zejména pak ve Španělsku, Švédsku, Bulharsku a Portugalsku, mohly by být podle ministerstva tyto státy v krátké době vyřazeny ze seznamu států s nízkým rizikem nákazy.

„Ministerstvo zdravotnictví také s účinností od pondělí 3. srpna umožňuje cizincům, je-li vstup v zájmu České republiky a potvrdí-li to dopisem příslušný ministr, nejen krátkodobé, ale i delší pobyty, což se týká zejména zahraničních sportovců,“ uvedlo mimisterstvo.