Čechům se zjednoduší cestování do Tuniska. Od pondělí nebudou povinné testy na koronavirus

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jednal s polským kolegou Jackem Czaputowiczem o polsko-českých přechodech.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jednal s polským kolegou Jackem Czaputowiczem o polsko-českých přechodech. Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Česko v pondělí zařadí Tunisko na seznam bezpečných zemí. Turisté z obou států tak už nebudou při cestě ani při návratu potřebovat negativní test na COVID-19. Uvedl to na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Negativní testy budou muset předkládat pouze Tunisané, kteří do Česka přijedou za prací. Cestovní kanceláře zařadí Tunisko do svých nabídek.

Česko přeřazením Tuniska mezi bezpečné země reaguje na středeční rozhodnutí severoafrické země, která učinila stejný krok vůči Česku. Tunisko bylo od počátku července i na společném evropském seznamu bezpečných zemí, Praha ale chtěla cestování otevírat pouze pro země, které jsou pro Čechy turisticky významné a které budou bez omezení umožňovat vstup českým občanům.

"Jsme velmi rádi, že přibyla další země, kam mohou Češi cestovat relativně bez omezení," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Dovolenou v Tunisku si podle něj pořídí především lidé, kteří mají zájem o lacinější zájezd v resortu s all inclusive. Exim Tours i Fischer zařadí pobyty do nabídky v krátké době, klienti budou moci do Tuniska odlétat od poloviny srpna, uvedli mluvčí CK.

Na české mapě jsou od počátku tohoto týdne všechny státy Evropské unie mezi bezpečnými zeměmi a cesty evropských turistů ani návraty Čechů z dovolených nekomplikují žádné restrikce. Z mimoevropských zemí dosud mohli do ČR bez nutnosti testu a karantény občané Austrálie, Nového Zélandu, Kanady, Japonska, Jižní Koreje a Thajska.

Omezení ale platí pro cizince, kteří přijíždějí do Česka pracovat. Zahraniční pracovníci ze Švédska, Lucemburska, Rumunska, Bulharska a Portugalska musejí předkládat negativní test na koronavirus. Totéž bude platit i pro tuniské pracovníky.