Šéf Motola Ludvík: Vláda příliš poslouchá epidemiology. Bojím se toho, co přijde na podzim

Video placeholde

Hrozící kombinace sezónní chřipky a koronaviru vzbuzuje obavy v řediteli motolské nemocnice a exministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi. V rozhovoru pro Prostor X varuje, že virus nezmizel a nikam nezmizí. Koronavirus ale prý provází mimořádná míra strachu, ačkoliv víc lidí zemře kvůli zanedbání péče, podotkl Ludvík s tím, že vláda příliš poslouchá epidemiology a málo další odborníky, třeba imunology.

Možná se už opravdu nakazilo až půl milionu Čechů, říká Ludvík. Nevěří výsledkům studie ministerstva zdravotnictví a tvrdí, že promoření (či imunizace) bude muset populací projít.

Nesmíme udělat tu chybu, že starší lidi s nemocí covid-19 odvezeme do nemocnic, to je poučení před případnou druhou vlnou. Zbytkem společnosti ale má koronavirus projít.

Podle Ludvíka byl strach z koronaviru přehnaný a může za to třeba i to, že nechápeme, jak funguje zdravotnictví v Asii.

Bojí se, že lidé kvůli zkušenosti se současnou pandemií podcení tu opravdu nebezpečnou a smrtící, která přijde. Zároveň se Češi pořád bojí chodit do nemocnic a vázne třeba onkologická péče. Ludvík tak upozorňuje na vlnu rakoviny, která by kvůli tomu mohla přijít.