Jeho projev je hitem sociálních sítí. Šířit strach z koronaviru není etické, varuje senátor Žaloudík

Senátor a lékař Jan Žaloudík (za ČSSD)

Senátor a lékař Jan Žaloudík (za ČSSD) Zdroj: Facebook Jana Žaloudíka

Senátor Jan Žaloudík (za ČSSD) při projevu na schůzi Senátu (16. 4. 2020)
Senátor Jan Žaloudík (za ČSSD) při projevu na schůzi Senátu (16. 4. 2020)
3
Fotogalerie

Denně v Česku zemře kolem 80 lidí na rakovinu, ale lidé se obávají koronaviru. Tak senátor Jan Žaloudík (za ČSSD) zhodnotil ve čtvrtek v horní komoře situaci a jeho vystoupení se stalo hitem sociálních sítí. „Šířit neúměrný strach je hloupé,“ řekl emeritní ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně v rozhovoru pro Blesk.

Vaše vystoupení ve čtvrtek v horní komoře mělo na sociálních sítích obrovský úspěch. Co na to říkáte?

Překvapilo mě to. Nemyslel jsem si, že občané až tolik sledují senátní jednání. K volbám do senátu chodí necelá pětina občanů. Pan prezident veřejně navrhoval loni v říjnu jako hlavní prostředek k vylepšení demokracie u nás zrušení senátu. Pan premiér láskou k Senátu rovněž netrpí a často se nechá v Senátu spíše zastoupit. Tak jsem si ani nemyslel, že vzbudí pozornost, o čem si tam povídáme. Asi že koronavirová perestrojka je zajímavé téma, tak i Senát táhne.

„Svět se zbláznil, Česká televize se zbláznila…,“ řekl jste v Senátu. Tím míníte, že se věnuje Covidu až moc prostoru?

Ano, blázní se. Forma a intenzita neúměrná realitě vyděsí i válečné hrdiny. Navykl jsem si, že se má šířit při zdravotních ohroženích, tedy i v onkologii kde přes 40 let pracuji, spíše klid a naděje. Šířit strach není moc etické, byť snadné. Šířit neúměrný strach je navíc hloupé, kontraproduktivní.

Sdílíte tedy názor svých kolegů lékařů, že „běžní“ onkologičtí či jinak nemocní pacienti jsou zanedbáváni. A jsou?

V Masarykově onkologickém ústavu děláme všechno pro to, aby zanedbáváni nebyli. Potřebnou péči jsme neomezili, ačkoli to není při dělení týmů na dvě střídající se skupiny nijak snadné. Zastavili jsme pouze preventivní vyšetřování a omezili dlouhodobé kontroly, tedy sekundární a terciární prevenci. To také není dobře, ale na pár týdnů to lze bez újmy udržet. Dlouho nikoli.

Nevím, jak je to v jiných všeobecných nemocnicích, kde mají na starost zároveň celou řadu dalších neonkologických onemocnění. Věřím však všem lékařským kolegům, že dobře odhadují, co odložit lze a co nikoli. S narůstajícími týdny omezení je to však stále složitější. Omezení by měla už skončit, přestává pro ně být důvod.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Čtvrteční projev Jana Žaloudíka v Senátu:

Video placeholde
Senátor Žaloudík o „bláznění“ z koronaviru: České televizi navrhl nový speciál • Česká televize, iVysilani.cz

A jaká je vůbec situace v Masarykově onkologickém ústavu?

To by byl asi dotaz spíše na současného ředitele profesora Marka Svobodu, neboť jsme se u kormidla vystřídali už loni v červenci. Ale samozřejmě jsem s ústavem stále v kontaktu a vím o všem podstatném, co se tam šustne. Současné vedení velmi rychle, plynule a bez potíží zavedlo všechna nařízená a další nezbytná opatření v provozu i na vstupech do ústavu.

Léčba onkologických pacientů nijak omezena není, testujeme, diagnostikujeme, operujeme, ozařujeme, podáváme chemoterapii. Po měsíci máme v PCR testech ze stovek pacientů jen dva laboratorně pozitivní případy. Oba pacienti jsou bezpříznakoví, řekl bych zdrávi, mají „jen“ tu rakovinu. Jakkoli je až to úsměvné, lidi teď více trápí strach z tajemné virózy, méně ze známé rakoviny.

Celý rozhovor najdete na Blesk.cz>>>