Stavět na spekulaci se bude stále méně, říká šéf stavitele skladů Contera

Šéf společnosti Contera Dušan Kastl.

Šéf společnosti Contera Dušan Kastl. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Byznys s průmyslovými nemovitostmi se aktuálně ocitl uprostřed protichůdných tendencí. Zatímco e-shopy si pronajímají v současné době čím dál víc skladů, vývoj autoprůmyslu je nejasný. Developeři proto omezují výstavbu bez předem zajištěných nájemců. „Nevím teď o nikom, kdo by spouštěl spekulativní projekt,“ říká Dušan Kastl, spolumajitel realitní skupiny Contera, která loni vytvořila společný podnik s americkým investičním gigantem TPG. 

Jak se současná situace odrazí na byznysových plánech firmy?

U některých projektů, kde jsme chtěli stavět spekulativně, jsme výstavbu částečně posunuli. Mimo jiné kvůli ztíženým podmínkám při vyřizování stavebních povolení. Například průmyslový projekt v Hrušově u Ostravy jsme se ale rozhodli spustit. Vedeme tam jednání už s několika potenciálními nájemci. Stavební povolení očekáváme někdy na přelomu května a června. V létě očekáváme stavební povolení i v případě našeho projektu v Hustopečích u Brna. Nepředpokládáme ale, že bychom nyní stavěli spekulativně.   

Jsou teď pro vás na pořadu dne nové investice do pozemků nebo již hotových průmyslových parků?

Ano, jsme připraveni investovat. Nějaká akviziční jednání vedeme. Velmi nám v tom pomohlo aktuální refinancování, v jehož rámci jsme získali linku na nové akvizice a případně i výstavbu, a to včetně spekulativní. Nyní však vyhodnocujeme, jak bude fungovat trh. Nebude to úplně jednoduché a dopady se projeví se zpožděním. 

Nedávno jsme však díky koupi portfolia Vector Parks s průmyslovými areály kolem Bratislavy, Prešova a Svätého Juru vstoupili na slovenský trh. Navzdory ztíženým podmínkám jsme tak na Slovensku nedávno mohli otevřít naši pobočku. Tamní trh je pro nás důležitý. Chceme tam dál expandovat. 

  

Obchody s komerčními nemovitostmi se teď nedějí. Na co investoři čekají? Kdy si řeknou, že už mají dost informací na to, aby mohli zase nakupovat?

Čeká se, co nová situace přinese. Nikdo nemá křišťálovou kouli a neumí odhadnout, co bude za několik měsíců. Proto většina investorů vyčkává. Někdo čeká, že bude moci nakupovat levněji, jiný má zase problém s likviditou. Na trhu je několik hráčů, kteří finanční zdroje připravené mají, ale vyčkávají. 

Lze očekávat restartování investic ještě letos?

Těžko říci. Je však jisté, že se celkový investiční objem v letošním roce značně omezí. Bude to celé o důvěře investorů v hodnotu nemovitostí. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!