Tržby obchodů zrychlily v listopadu pokles. Prodejci oděvů a obuvi přišli o čtyři pětiny příjmů

Koronavirová omezení dopadají mimořádně tvrdě na prodejce oděvů a obuvi

Koronavirová omezení dopadají mimořádně tvrdě na prodejce oděvů a obuvi Zdroj: Shutterstock

Maloobchodní tržby klesly v listopadu meziročně o 5,3 procenta. Pokles tak výrazně zrychlil proti říjnu, kdy byly tržby očištěné o kalendářní vlivy ve srovnání s předchozím rokem nižší o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziměsíčně byly očištěné tržby obchodníků v listopadu nižší o 5,6 procenta. Vývoj ovlivnila protiepidemická opatření.

Pokles maloobchodu se očekával, jeho míra ale ekonomy překvapila. „V listopadu pokračovala omezení maloobchodních prodejů, vyplývající z vládních opatření proti šíření koronaviru. Nejvíce se omezení dotkla kamenných obchodů s oděvy a obuví, nižší tržby však vykázala většina specializovaných prodejen,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Tržby prodejců oděvů a obuvi spadly o dramatických 78 procent, provozovatelé ubytování hlásí pokles dokonce o 82 procent.

Řada kamenných obchodů musela kvůli epidemii COVID-19 zavřít. Pokles jejich tržeb byl ale v některých případech částečně kompenzován prodejem prostřednictvím internetu, který se meziročně zvýšil o více než 30 procent. Ani to ale nedokázalo kompenzovat dopady uzavření kamenných prodejen, uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Obchodníkům, kteří se nemohou přesunout do digitálního prostředí, aktuální situace prakticky nedává šanci. Ani po případném uvolnění restriktivních opatření to ovšem nebudou mít jednoduché. Spotřebitelská nálada zůstává utlumená a s pokračujícími ekonomickými obtížemi se patrně bude dlouho vzpamatovávat," uvedl analytik Raiffeisenbak Vít Hradil.