Ukrajinští poslanci schválili odstoupení šéfa centrální banky

Šéf ukrajinské centrální banky Jakiv Smolij

Šéf ukrajinské centrální banky Jakiv Smolij Zdroj: bank.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
2
Fotogalerie

Ukrajinský parlament v pátek schválil demisi šéfa centrální banky. Jakiv Smolij odstoupil před dvěma dny s odůvodněním, že čelí systematickému politickému nátlaku. Pro usnesení, schvalující bankéřovo odvolání, hlasovalo 286 poslanců, tedy více než požadovaná nadpoloviční většina, uvedl sever Ukrajinska pravda. 

Smolého rezignace podle agentury Reuters vylekala trhy a vyvolala otázky ohledně odhodlání Ukrajiny vytrvat v reformách.

Smolij před poslanci prohlásil, že odstoupil na protest proti politickému nátlaku na banku, včetně placených demonstrací, vyvíjení nátlaku přes soudy a média. Na poznámku jedné poslankyně, zda čelil nátlaku i od prezidenta, poznamenal, že nic takového neřekl, ale na všech poradách s účastí hlavy státu, poslanců či premiéra zaznívaly výzvy zalít ekonomiku penězi, zrušit zásady regulování bankovního systému a stanovit měnový kurz výhodný pro vývozce.

Smolij, respektovaný v podnikatelských kruzích a na Západě, stanul v čele centrální banky před dvěma lety. Podle médií se nyní zvažují tři možní nástupci. Prezident Volodymyr Zelenskyj konzultoval tuto otázku s vedením centrální banky a účastníky trhu.

Centrální banka si stěžovala, že je pod tlakem kvůli svému rozhodnutí z roku 2016 znárodnit největší ukrajinskou banku PrivatBank miliardáře Ihora Kolomojského. Bankéřovo odstoupení podle Reuters vyvolalo mezi západními podporovateli Ukrajiny obavy o důvěryhodnost reformního programu vlády za prezidenta Zelenského, bývalého komika, který loni zvítězil ve volbách se sliby, že vymítí korupci.

Vedení centrální banky je podle agentury AFP terčem útoků části poslanců z prezidentovy strany Sluha národa, zejména od části zákonodárců považovaných za blízkých oligarchovi Kolomojskému. Tito poslanci připravili návrh usnesení, které centrální banku obviňuje z umělého zhoršování ekonomické krize.

Tento dokument kritizovali velvyslanci zemí, sdružených ve skupině G7, podle kterých útok na nezávislost centrální banky zničí důvěru investorů a ohrozí mezinárodní pomoc Kyjevu. Nezávislost centrální banky je také klíčovou podmínkou Mezinárodního měnového fondu, který minulý měsíc poskytl Ukrajině 2,1 miliardy dolarů (asi 50 miliard korun) v rámci nového balíku pomoci ve výši pěti miliard dolarů.

Ukrajinská vláda se ve čtvrtek snažila ujistit investory, že její reformní program je dobré cestě poté, co byla v důsledku šokující demise šéfa centrální banky nucena zrušit prodej eurobondů ve výši 1,75 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy korun).