V Česku opět rekordně přibylo lidí s covidem, bylo jich téměř 15 tisíc

Od března se v České republice nákaza prokázala u téměř 209 tisíc lidí. Z nich se přes 83 tisíc vyléčilo. Většina nakažených má sice mírný průběh nemoci, ale počet hospitalizovaných v posledních dnech výrazně roste. V nemocnicích je s koronavirem 4417 pacientů, přibližně čtyřikrát více než na počátku října.

Od března se v České republice nákaza prokázala u téměř 209 tisíc lidí. Z nich se přes 83 tisíc vyléčilo. Většina nakažených má sice mírný průběh nemoci, ale počet hospitalizovaných v posledních dnech výrazně roste. V nemocnicích je s koronavirem 4417 pacientů, přibližně čtyřikrát více než na počátku října. Zdroj: Facebook Nemocnice Náchod

Denní nárůst nových případů koronaviru v ČR opět zrychlil. Ve středu laboratoře jich odhalily 14 968, zhruba o 3000 více než v úterý. V zemi je nyní zhruba 124 tisíc nakažených. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. S COVID-19 dosud v Česku zemřelo 1739 lidí, z toho zatím 253 tento týden. V pondělí bylo obětí 100, dosud nejvíce za jeden den.

Od března se v České republice nákaza prokázala u téměř 209 tisíc lidí. Z nich se přes 83 tisíc vyléčilo. Většina nakažených má sice mírný průběh nemoci, ale počet hospitalizovaných v posledních dnech výrazně roste. V nemocnicích je s koronavirem 4417 pacientů, přibližně čtyřikrát více než na počátku října. Zhruba na trojnásobek za stejnou dobu stoupl i počet těžkých případů, kterých je podle posledních údajů ministerstva 657.

Z celkového počtu provedených testů byla v posledních osmi dnech pozitivní vždy více než čtvrtina. Samotné množství testů přitom také roste. V úterý jich laboratoře poprvé provedly více než 40 tisíc, pozitivních bylo téměř 30 procent. Středeční bilanci testů ministerstvo zveřejní dnes vpodvečer.

Nejvýrazněji nyní přibývá nakažených na Prostějovsku. Za posledních sedm dní se tam objevilo téměř 882 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100.000 obyvatel. Jen nepatrně lepší je situace na Zlínsku, kde přibylo za uplynulých sedm dní 879 nakažených na 100.000 obyvatel. Více než 800 případů zaznamenaly ještě okresy Hradec Králové a Plzeň-jih.

Naopak relativně nejlepší epidemická situace je na Chebsku, kde na 100.000 obyvatel připadá 266 infikovaných. Pod hranicí 300 nových případů se drží ještě Karvinsko.

Kvůli rychlému šíření nákazy je ode dneška až výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb. Lidé mohu nakoupit jen základní zboží. I ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie nebo lékárny.

Výjimku z uzavření obchodů mají ještě prodejny pohonných hmot, krmiv a potřeb pro zvířata, brýlí nebo novin a časopisů. Z uzavření služeb dostaly od vlády výjimku zase autoservisy, výdejny zásilek, květinářství, galanterie či servisy elektroniky a domácích spotřebičů.

Na minimum je omezen pohyb lidí a setkávání s ostatními, vyjma cest do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je omezení volného pohybu lidí nejúčinnější formou prevence šíření koronaviru. Pokud by pohyb nebyl omezen, nestačila by podle jeho středečního vyjádření kapacita zdravotnického systému. Kromě nejnutnějších cest ale mohou lidé vyrazit třeba také do přírody či na chaty. Setkat se však mohou pouze dva lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti.