Obchodníci nevěří, že bude uzávěra trvat jen dva týdny. Opatření je zastihla v hlavní sezoně

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
4
Fotogalerie

Vláda ve středu v poledne rozhodla, že od čtvrtka musí až na výjimky uzavřít všechny obchody a provozovny služeb. Řada obchodníků i například kadeřnic tak přišla ze dne na den o své živobytí. Někteří prodejci přitom šli do podzimní předvánoční sezóny s tím, že se finančně zahojí po náročných měsících s epidemií.

Zavření obchodů kritizují například nábytkáři. „Nezaměňujme tvrdý postup proti koronaviru za bezhlavý přístup. Zavřít obchody, showroomy, designérská interiérová studia, kde se za den vystřídá pět až deset zákazníků, je holý nesmysl,“ uvedl tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš, podle kterého mají obchody s nábytkem mnohdy i tisíce metrů čtverečních, a dodržovat zde rozestupy proto není problém.

Zavření se nelíbí ani prodejcům dětských hraček. „Řešil bych to jiným způsobem, než selektovat, že si lidé mohou koupit morče, ale ne autosedačku. Nebo si mohu koupit sazenice tulipánů, ale ne něco pro děti,“ uvedl majitel sušického Dětského světa Jan Kohout. Řada obchodníků navíc podle svých slov nevěří tomu, že opatření skončí už 3. listopadu s koncem nouzového stavu.

V nákupních centrech leckde zůstane otevřená jen pětina prodejen, například s potravinami či léky. „Obchodníky a vlastníky center tak čeká další složité období i s ohledem na blížící se Vánoce, které znamenají pro většinu z nich zásadní příjmy,“ uvedl Tomáš Míček z poradenské společnosti CBRE, která je mimo jiné provozovatelem obchodních center.

V pražském obchodním centru Palladium zřejmě přibydou obchodníci, kteří s centrem ukončí nájemní smlouvu. „Ukončení smlouvy se zatím týkalo v nákupním centru řady menších kiosků převážně zaměřených na zahraniční zákazníky a došlo k ukončení pěti jednotek,“ řekla Karolína Peterková, mluvčí Property Solutions, která vlastní Palladium.

Trpí kadeřnice i řemeslníci

V hlavní sezoně zastihla protiepidemická opatření i kadeřnice a kosmetičky. „Čerpala jsem peníze z programu Antivirus, ale i přesto jsem do záchrany salonu investovala přes sto tisíc korun ze svého. Nemusela jsem si sice nikde půjčovat, ale padly na to všechny moje úspory,“ řekla jihomoravská kadeřnice Kristýna Humlová. „Podnikatel samozřejmě musí mít našetřené, ale teď už moc není z čeho brát. Pokud budeme zavření dva týdny, tak to zvládneme, ale jestli to bude jako na jaře, tak skončíme špatně,“ obává se kadeřnice.

Kadeřnice a kosmetičky by podle svých slov ocenily, kdyby vláda taková opatření vyhlásila s větším předstihem. Nyní musí přeobjednávat zákazníky na příští měsíce, často mají přitom termíny plné.

S podobnými potížemi se potýkají i řemeslníci. Opravář obuvi Jiří Navrátil z Nového Města na Moravě celý den čelí dotazům, jak dostanou lidé své boty zpátky. „Mají u mě boty děti, chodí sem staří lidé s botami, aby ušetřili. Někteří už mi volali, co s tím budeme dělat,“ řekl Navrátil. Má nárok sice na kompenzační bonus pro živnostníky ve výši 500 korun na den, to však podle něj na živobytí zdaleka nestačí.

Zamrzlý cestovní ruch

Zavřít museli také prodejci aut, kteří přesunuli své aktivity na internet. „Jarní zařazení showroomů do první vlny rozvolňování ukázalo, že právě prodejny nových vozidel nemají vliv na šíření koronaviru. Proto o této záležitosti s vládou jednáme,“ řekl vedoucí českého zastoupení Škody Auto Jiří Maláček.

Prodělají rovněž hotely a penziony, které nesmí od čtvrtka ubytovávat širokou veřejnost. Mohou ubytovat jen pracovníky na služební cestě a cizince. Některé hotely budou vyčleněny na nakažené s COVID-19 či zdravotníky. „Co se týká omezení ubytovacích služeb, rozhodnutí podporujeme za předpokladu, že stát všem zasaženým podnikatelům adekvátně pomůže,“ řekl šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Nynější opatření podle něj znamená faktické zastavení cestovního ruchu v zemi.

Kompenzace podnikatelům

Vláda spolu s novými opatřeními oznámila i záměr kompezovat firmy a podnikatele, kterých se nová omezení dotknou. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) uvedl, že stát bude skrze program Antivirus proplácet firmám celé mzdy i s odvody do 50 tisíc korun. Firmy mohou také požádat o 50 procentní slevu na nájemné. Živnostníci ze zasažených oborů mohou požádat o kompenzační bonus a odklad placení daní.

Svazu obchodu a cestovního ruchu upozorňuje, že by měl stát kompenzovat nejen zavřené podniky, ale i jejich dodavatele. „Pomoc musí jít celému dodavatelskému řetězci, tedy například nejen uzavřené restauraci, ale i dodavateli potravin a prádelně,“ uvedl šéf svazu Tomáš Prouza. Firmy kromě toho požadují úvěrové a insolvenční moratorium.

Rychlé kompenzace požadují i opoziční poslanci, podle kterých jsou opatření na místě. „Kdyby vláda půl roku neřešila volby, ale věnovala se skutečně tomu, abychom byli adekvátně připraveni, mohli bychom být jinde. Teď je důležité situaci rychle zvládnout a pomoci všem, které pandemie a vládní opatření zasáhly,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Vláda omezila život v zemi

Od čtvrtka 22. října na necelé dva týdny zůstanou zavřené prodejny oděvů a obuvi, knihkupectví, hračkářství, nábytku, sportovního vybavení či hobbymarkety. Fungovat nemohou kadeřnice, provozovny řemeslníků či cestovních kanceláří. Kromě zoologických zahrad zavřou i ty botanické. Omezuje se také činnost úřadů. Hoteliéři smějí ubytovat jen cizince a pracovníky na služební cestě.

Podobně jako na jaře naopak zůstanou otevřené prodejny potravin, léků, drogerie, optiky, květin, textilu a galanterie, domácích potřeb, spotřební elektroniky či zahradnických potřeb. Otevřeny mohou mít také trafiky, benzinky, zverimexy, výdejny zásilek, servisy aut a elektroniky, pohřební ústavy či účtárny. Bez omezení zůstane také velkoobchod.

Omezuje se rovněž volný pohyb lidí, kteří by měli chodit ven jen do práce, na nezbytné nákupy, k lékaři a do přírody. Vláda doporučuje firmám, aby co nejvíce pracovníkům poskytli možnost práce z domova. Kromě práce a nákupů lze vyrazit na chaty a chalupy, ale jen maximálně po dvou lidech, ve větší skupině jen pokud spolu dotyční žijí.