Veletrhy v Česku mají zelenou. Od pondělí se mohou konat až pro 5 tisíc osob

Brněnské výstaviště

Brněnské výstaviště Zdroj: ČTK

Země živitelka
Země živitelka
Země živitelka
4
Fotogalerie

Veletržní akce se budou moct konat od příštího pondělí a může na nich být až 5000 lidí v jeden okamžik. V červenci má přijít další vlna rozvolňování a v září a v říjnu, kdy startuje hlavní veletržní sezona, by měla být situace pro pořadatele ještě příznivější, řekl předseda Společenství organizátorů výstavních akcí ČR Tomáš Kotrč po jednání s epidemiologickou skupinou vedenou Rastislavem Maďarem. Optimisticky vidí po dnešní schůzce i konání říjnového Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který je největším veletrhem v ČR.

Dosud byli pořadatelé veletržních akcí v nejistotě, protože nevěděli, od kdy a za jakých podmínek se budou moct konat. „Debata byla velice konstruktivní a ve vstřícné atmosféře. Vysvětlil jsem, jak se veletrh pořádá, jak vypadá, co se tam děje. Vůbec nemají strach z B2B veletrhů,“ zmínil Kotrč akce, kde se potkává pouze odborná veřejnost.

Obavy mají epidemiologové podle něj částečně z B2C veletrhů, tedy těch, kam chodí veřejnost. „Ale chápali to, co jsem jim říkal, poslouchali jsme se a je tu signál, že veletrhy mohou fungovat a je tu vůle pro další rozvolňování,“ řekl Kotrč.

Zároveň se s epidemiology domluvil na opatřeních, která budou muset pořadatelé dodržovat. Jde víceméně o hygienická opatření, která již dnes fungují v řadě různých provozů, kde se pohybují lidé.

Veletrhy Brno, které jsou největší českou firmou pořádající veletrhy, na oficiální informace dál čekají. Ministerstvo zdravotnictví v květnu uvedlo, že stanoví podmínky, za nichž půjde veletrhy pořádat, do konce května, což v Brně označovali za nejzazší datum pro přípravu strojírenského veletrhu. Kvůli jeho konání apeloval v pátek na vládu i Svaz průmyslu a dopravy ČR, aby co nejrychleji rozhodla.

„Náladě mezi vystavovateli nepřispívá přetrvávající nejistota kolem konání či nekonání strojírenského veletrhu. V přípravě jsme ztratili hodně času. Mnoho firem hlásí ekonomické problémy a účast stále zvažují,“ uvedl ředitel Veletrhů Brno Michalis Busios. Podle Kotrče jsou však dnešní informace optimistické i s ohledem na tento veletrh.

Poslední veletrhy se v Česku konaly na začátku března, od té doby veletržní byznys stojí a čeká. Zatím počítá milionové ztráty způsobené covidem-19.