Ikea vzdoruje krizi nad očekávání dobře. Česku a dalším osmi zemím vrátí státní pomoc

Znovuotevřené obchodní domy Ikea zaznamenaly vlnu zájmu: Velká Británie

Znovuotevřené obchodní domy Ikea zaznamenaly vlnu zájmu: Velká Británie Zdroj: Reuters

Ikea
Znovuotevřené obchodní domy Ikea zaznamenaly vlnu zájmu: Dánsko
Znovuotevřené obchodní domy Ikea zaznamenaly vlnu zájmu: Německo
Znovuotevřené obchodní domy Ikea zaznamenaly vlnu zájmu: Velká Británie
Znovuotevřené obchodní domy Ikea zaznamenaly vlnu zájmu: Velká Británie
11
Fotogalerie

Švédský nábytkářský řetězec Ikea během pandemie koronaviru obstál lépe, než jeho manažeři očekávali. Ikea se proto rozhodla vracet státní podporu, která měla firmě pomoci udržet zaměstnance.

Příspěvek na mzdy Ikea vrátí v Česku, Belgii, Chorvatsku, Irsku, Portugalsku, Rumunsku, Srbsku, Španělsku a Spojených státech, vypočítává list Financial Times. V Česku se státní podpora švédské společnosti vyšplhala za měsíc březen na více než 7,7 milionu korun, napsal dříve server Ihned.cz.

Tržby Ikea se však za březen a duben propadly „pouze“ o polovinu, což umožňuje firmě zachovat pozitivní výhled pro letošní rok. Ikea v Česku nyní očekává překonání loňských tržeb ve výši 10,7 miliardy korun.

Tolga Oncu, manažer retailu ve skupině Ingka provozující maloobchodní domy Ikea, upřesnil, že na začátku krize obecně očekával až osmdesátiprocentní propad tržeb. Po znovutevření některých prodejen je ale podle svých slov svědkem prudkého nárůstu poptávky po zvelebení domovů.

„A teď, když máme k dispozici více informací než v březnu a únoru, je prostě správné za finanční pomoc poděkovat a vrátit ji zpět,“ dodává Oncu.

Financial Times ovšem dodávají, že ne všechny finanční aspekty fungování Ikea se jeví tak idylicky. List připomíná, že firma čelí vyšetřování ze strany orgánů Evropské unie kvůli způsobu, jakým odvádí daně.

Koronavirus se navíc už stihl projevit na globálních ambicích společnosti. Ikea odkládá vstup na jihoamerický trh na rok 2022. První prodejna na kontinentu měla původně otevřít v Santiagu de Chile už v příštím roce. Přípravné práce švédského nábytkářského řetězce ale brzdí právě šíření koronaviru v regionu.